Германското министерство на икономиката изтъкна, че газовите доставки не са застрашени, след като вчера „Газпром“ съобщи, че засега спира изцяло газоподаването по „Северен поток 1“, предаде ДПА.

„Ситуацията на газовия пазар е напрегната, но сигурността на доставките е гарантирана“, заяви тази вечер говорителка на ведомството. Тя допълни, че през последните седмици Германия вече е видяла, че Русия е „ненадеждна“ като доставчик на газ. Затова „продължихме твърдо и последователно с мерките за укрепване на независимостта ни от руския енергиен внос и в резултат на това сме по-добре подготвени, отколкото бяхме преди няколко месеца“, обясни представителката на правителството.

Такава е и позицията на ръководителя на германската Федерална мрежова агенция: „Добре че Германия вече е по-добре подготвена, но сега всичко зависи от всички нас“, написа Клаус Мюлер в Туитър, цитиран от „Ройтерс“.

Той призова съгражданите си и компаниите да ограничат консумацията на синьо гориво. „Поддържането на съответните нива на запаси и изискванията за съществени икономии придобиват все по-голямо значение“, обясни той.

Вчера „Газпром“ съобщи, че при извършването на дейности по турбината на компресорна станция „Портовая“ е било открито изтичане на масло и компанията е принудена да спре напълно газоподаването по „Северен поток-1“ до отстраняване на повредата.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук