таблети

В пореден шпионски скандал с руски дипломат България обяви разследвания дипломатически служител за „персона нон грата“ и му даде срок от 72 часа да напусне нейната територия. Посолството на Русия в София съобщи, че става дума за техния военен, военновъздушен и военноморски аташе. Тази длъжност се заема от полк. Василий Сазанович. Ходът на МвНР очаквано получи подкрепа от Вашингтон и порицание от Москва.

Поздрави от САЩ

Посолството на САЩ поздрави България, че защитава своята сигурност. Съединените американски щати подкрепят усилията на България да защитава своя суверенитет и сигурност, включително днешното съобщение за експулсиране на служител на руското посолство заради шпионаж, се казва в изявление на Посолството на САЩ у нас, публикувано във „Фейсбук“ страницата на мисията няколко часа след като стана ясно за поредния оповестен от властите случаи за шпионаж у нас.

„През последните седмици и месеци сме свидетели на твърде много примери на агресивни действия от страна на руски служители – от шпионаж в България до отравяне на опоненти както в своята собствена страна, така и в чужбина. България е силен съюзник и партньор в НАТО и има неотменно право да защитава своя суверенитет“ – завиха от посолството на САЩ.

Гневна реакция на Русия

„Безоснователното експулсиране на главата на представителството на Министерството на отбраната на Руската Федерация не спомага за развитие на диалога между нашите страни във военната сфера, както и за укрепване на стабилността в Черноморския регион”, заявиха от Руското посолство, след като Министерство на външните работи на Република България обяви руски дипломат за „персона нон грата“.

От позицията, изразена чрез официалната страница на руското посолство във „Фейсбук“ става ясно, че лицето е „военен, военновъздушен и военноморски аташе към Посолството на Русия в България“.

„Руската страна си запазва право за ответни мерки“, категорични са от руското посолство.

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че в четвъртък главният прокурор е информирал вътрешния министър за пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага.

Час по-късно от МВнР обявиха, че лицето е обявено за „персона нон грата“ и му дадоха 72 часа да напусне страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!