Томислав Дончев
на снимката: вицепремиерът Томислав Дончев

ГЕРБ участва в изборите, за да управлява отново, стана ясно от гостуването на вицепремиера Томислав Дончев в „Панорама“ по БНТ. Той отговори и на въпроси, свързани с борбата с коронавирусната пандемия, като коментира високата смъртност и мерките.

Пандемията

„Хората не са статистика – когато си тръгне близък човек, една част от света ти изчезва. Не очаквайте от мен безочлив отговор „справяме се“. В момента се търси обяснение за големия брой смъртни случаи в България, една от причините вероятно е лошият здравословен статус на българите.

Пролетта беше друго – вирусът беше абсолютно непознат, единственото, което имаха лекарите, не само нашите, но и тези в Европа, бяха медицинските протоколи от Китай. От тогава мина много време. Тъжен факт е, че въпреки опита на системата, има хора, които не успяват да излязат живи от болниците“, заяви Дончев.

По думите му водещо в борбата с пандемията е становището на експертите:

„Когато говорим за ограничителни мерки, водещата дума имат лекарите и здравните специалисти, работата на политиците е да ги претворят в законови текстове. Реалната политика е микс, комбинация между политически цели, програмата на правителството и съобразяване с конюнктурата на обществените желания, защото другото е политика на инат, което не е добра политика.“

Икономическите мерки

Дончев обясни, че формите на подкрепа сега са коренно различни от начините, по които държавата е инвестирала пари до момента. Тогава е имало дълъг цикъл – поне една година, за да се стигне до реална инвестиция. У нас първите пари през май успяха да стигнат до затруднените, имащи нужда от тях, за около 2 месеца, надявам се сега да сме много по-бързи, заяви още вицепремиерът.

Готови за нов мандат

На въпроса дали ГЕРБ се готви да управлява догодина, Дончев отговори, че една политическа сила трябва да участва в изборите с намерението да управлява.

Вицепремиерът коментира и протестите през последните месеца, като обясни, че в управлението е имало „ярък, чист сблъсък между държавния и партийния интерес“.

„За нас, ако гледаме от партийния интерес, беше много по-изгодно да подадем оставка през лятото“ – каза вицепремиерът.

Факт е, че престоят в Министерския съвет от лятото насам носи политически щети, допълни още Дончев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!