Доналд Тръмп и Владимир Путин
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Русия Владимир Путин

Съединените щати са готови за преговори с Русия относно Договора за ракетите със среден обсег, но при условие, че договореностите се изпълняват.

Това се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, разпространено от пресслужбата на Държавния департамент часове, след като руският президент Владимир Путин обяви, че изтегля Русия от Договора.

„Съединените щати продължават да подкрепят ефективния контрол над въоръженията, който способства за сигурността на САЩ, съюзниците и партньорите им и който може да бъде проверен и приведен в изпълнение“, каза Помпео.

Малко преди това Вашингтон връчи официална нота за прекратяване на участието си в Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък радиус на действие на всички държави, участващи в него, включително и на Русия.

В документа се казва, че САЩ ще излязат от споразумението след 6 месеца в съответствие с член 15 на Договора.

Вашингтон взе това решение след като обвини Русия, че нарушава споразумението. Москва категорично отрича тези обвинения.

Реакцията на Руската Федерация не закъсня. В събота президентът Владимир Путин обяви, че изтегля Русия от споразумението, което накара мнозина експерти да изразят тревога, че започва ново състезание за въоръжаване между двете държави.

В същото време Путин подчерта, че всички предложения на Москва в тази област, остават на масата, а вратите за преговори са отворени.

Часове след това, САЩ разпространиха условията, при които страната ще възобнови диалога.

„Дадохме на Русия писмен списък с конкретни стъпки, които може да предприеме, за да се върне към Договора и да го спаси. Само пълното унищожаване на руските ракети 9М729, ракети-носители и свързано с тях оборудване би означавало прекратяване на нарушението от страна на Русия“, каза официален представител от Съвета за национална сигурност на Белия дом.

На 1 февруари президентът на САЩ Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпео обявиха, че Вашингтон спира изпълнението на задълженията си по Договора на 2 февруари, а 6 месеца по-късно ще се изтегли напълно от него, ако Русия не предприеме действия, за да започне да изпълнява задълженията си по него.

Договорът между СССР и САЩ беше подписан във Вашингтон на 8 декември 1987 година и влезе в сила на 1 юни 1988 година от президентите на Михаил Горбачов и Ронълд Рейгън. Под действието му паднаха ракети с обсег от 500 до 5500 км..

През 1992 г., след разпадането на СССР, документът стана многостранен. В него освен САЩ и Русия се включиха Беларус, Казахстан и Украйна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!