Двама прословути джихадисти на „Ислямска държава“, наричани „Бийтълс“ и държани от сирийските кюрди, сега са в ареста на САЩ, заяви президентът Доналд Тръмп.

Турция започна атентат срещу сирийските кюрдски сили, с които САЩ си партнираха за борба с бойците на „Ислямска държава“, разпръсквайки опасения, че офанзивата може да доведе до бягство на пленени бойци, които те държат и да възроди групировката.

„В случай, че кюрдите или Турция загубят контрол, САЩ вече изведоха 2-ма бойци на ИДИЛ, свързани с обезглавяване в Сирия, известни като „Бийтълс“, извън тази страна и на сигурно място, контролирано от САЩ“, туитна Тръмп, цитиран от „Кюрд Дейли“.

„Най-лошите от най-лошите!“

Двамата са част от изключително брутална изцяло британска клетка от четири човека, отвличала и измъчвала чужденци, включително журналисти, в разгара на мощта на ИД в Сирия и Ирак. Друг член на джихадистката клетка от четирима души беше убит при атака с дрон, а четвъртият е държан по обвинения в терор в Турция.

Затворниците са обвинени в отвличане и обезглавяване на около 20 заложници, включително американския журналист Джеймс Фоли, който беше обезглавен през 2014 г. По-рано Тръмп каза, че САЩ предприемат стъпки, за да предотвратят потенциалното бягство на особено опасни бойци на групата на ИД на фона на турската офанзива.

„Извеждаме някои от най-опасните бойци на ИДИЛ и ги отвеждаме на различни места, където е безопасно – заяви Тръмп в Белия дом – Ние изтеглихме определен брой бойци на ИДИЛ, които са особено лоши, и искахме да сме сигурни, че излизането им ще бъде безпрепятсвено.“

Този ход е адресиран към един от най-тревожните въпроси за зелената светлина на Тръмп за Турция да нахлуе в Сирия, където кюрдите, дългогодишен партньор на САЩ на бойното поле, се разглеждат като заплаха от Анкара, съюзник в НАТО на Вашингтон.

Сирийските кюрди държат в затвор около 10 000 заловени бойци на ИД. От държаните от СДС бойци около 2 000 са с чуждестранни гражданства, много от тях от европейски страни, на които отказват да ги върнат. Тръмп каза, че кюрдите все още държат много от бойците на ИД, но също така заяви, че Турция ще бъде отговорна за тях.

Кюрдските сили изгониха „Ислямска държава“ от последните им територии в източното сирийско село Багуз през март 2019 г. 11 000 кюрдски бойци са убити за пет години във войната за ликвидиране на „халифата“ на ИД, който някога покриваше район с големината на Великобритания в Сирия и Ирак, заявиха кюрдските представители.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук