Правителството на Виорика Данчила не оцеля с;лед вота на недоверие.

Намиращото се под лавина от критики румънско правителство се срина при вот на недоверие днес, проправяйки пътя на президента да назначи нов премиер. Това се случи само няколко седмици преди президентските избори на фона на противоречията около кандидата на страната за еврокомисар.

Премиерът Виорика Дънчила загуби парламентарното си мнозинство през август, когато младшият коалиционен партньор на нейната Социалдемократическа партия (СДП) оттегли подкрепата си, като се позова на големи разногласия. Това последва дойде след шокиращи загуби за СДП – най-голямата партия в Румъния – по време на изборите за Европейски парламент през май и хвърлянето в затвора на някогашния могъщ лидер Ливиу Драгня по обвинения в корупция.

Общо 238 депутати в парламента с 465 места гласуваха за предложението срещу правителството на Дънчила, разчиствайки пътя на президента Клаус Йоханис да назначи нов премиер.

„Напускам с чиста съвест, че съм изпълнила задължението си“, каза 55-годишната Данчила след гласуването.

Преди вота на недоверие депутатът от опозицията Ралука Туркан осъди „политическото покровителство“ и „лъжите“ на Дънчила, за да гарантира оцеляването на правителството си.

Брюксел наблюдава внимателно

„Това е последният ден, в който се обръщаме към нелегитимен министър-председател, който потъпка очакванията на румънците да се движат по-бързо към Европа“, каза Туркан.

Дънчила лобираше сред депутатите до последния момент, за да я подкрепят.

Тя беше инструктирала депутатите от собствената си партия да се въздържат от гласуване, за да предотврати възможни „предателства“ и се опита да спечели подкрепа, като обеща да плати на местните общности 300 милиона евро този петък, за да се увери, че техните депутати ще я подкрепят.

На законодателите, които потенциално биха променили подкрепата си, също бяха предложено публични служби и места в партийните списъци за изборите през следващата година.

Резултатът от гласуването се очакваше с нетърпение в Брюксел, след като кандидатът на Дънчила за еврокомисар беше отхвърлен. Новоизбраният ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поиска заместник.

Дънчила – чиято СДП е на власт от края на 2016 г., но по което време имаше масови протести заради противоречивите съдебни реформи – също така трябва да се кандидатира за президентските избори, чийто първи тур е на 10 ноември. Действащият дясноцентристки президент Йоханис вече изглежда готов да бъде преизбран за втори мандат и сривът на правителството на Дънчила ще отслаби още повече шансовете ѝ.

Сега Йоханис ще се консултира с партиите, преди да назначи нов министър-председател, който да управлява бедния, засегнат тежко от корупцията член на ЕС до законодателните избори, насрочени за края на следващата година.

„Това правителство трябва да си ходи. Ново правителство, което ще осигури подреден преход до следващите законодателни избори, ще бъде сформирано“, заяви късно в сряда Йоханис, гласовит критик на СДП.

Подкопана от вътрешни несъгласия, опозицията засега не успява да постигне съгласие за алтернативен кандидат на Дънчила.

Един от вариантите е бившият министър на транспорта Лудовик Орбан, лидер на либералите, но той се радва на далеч не единодушната подкрепа.

Новото правителство ще има деликатната задача да напише бюджета за 2020 г., задача, усложнена от експлозия на публичните разходи през последните месеци, докато СДП се бори да остане на власт.

Международният валутен фонд вече предупреди, че Румъния рискува да надмине тавана от три процента на публичния дефицит, наложен от ЕС, призовавайки Букурещ да се откаже от обещанието на СДП за удвояване на пенсиите до 2022 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!