Съединените щати призоваха иракския кюрдски лидер Масуд Барзани да отложи референдума за независимост, насрочен за следващия месец.

Вотът на 25 септември предизвика критики, както от Багдад, така и от западните правителства.

В телефонен разговор държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза на Барзани, че Вашингтон „ще иска да бъде отложен референдумът и че проблемите между района на Кюрдистан и федералното правителство в Багдад трябва да бъдат разрешени чрез диалог“.

Независимо от това кюрдският лидер отговори, бъде ли отложен вотът, „хората от региона на Кюрдистан ще очакват гаранции и алтернативи за бъдещето си”.

Някои иракски кюрдски официални лица открито признаха, че организирането на референдума цели преговори с Багдад по други въпроси.

Представителят на кюрдското регионално правителство в Назем Дабах каза миналия месец, че кюрдите са искали Багдад да посрещне дългогодишното им желание за плебисцит относно включването на други исторически кюрдски райони с мнозинство в техния автономен регион.

Той каза също така, че искат Ирак да ратифицира законите за приходите от петрол и финансирането на кюрдските сили за сигурност.

Референдумът във всички случаи няма да бъде обвързващ, смятат експертите.

През юни американският Държавен департамент обяви, че е загрижен, че референдумът ще отвлече вниманието от по-спешни приоритети като постигането на победа над „Ислямска държава“, припомня Ройтерс.

САЩ и други западни страни се опасяват, че вотът може създаде допълнително напрежение в региона. Турция, Иран и Сирия, които са останалите три страни, освен Ирак, в които има значителен брой кюрди, са против референдума за независимост.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!