Майк Помпео, Виктор Орбан
на снимката: държавният секретар на САЩ Майк Помпео и премиерът на Унгария Виктор Орбан

Съединените щати призовават Унгария да не подкрепя удължаването на газопровода „Турски поток“ до Централна Европа.

САЩ смята, че този проект е политически и е средство за разпространяване на руското влияние в района.

От своя страна Унгария обвинява Западна Европа в лицемерие в енергийните отношения с Русия и призовава Вашингтон да помогне в разнообразяването на източниците като убеди компанията ExxonMobil да започне добив на газ срещу румънския бряг на Черно море.

Експерти коментират, че ако Унгария не участва, европейската част на „Турски поток“ би се превърнала просто в газопровод за снабдяване на Сърбия и би изисквал милиарди евро инвестиции.

България също планира до няколко седмици да обяви началото на строителство на своя участък.

В понеделник държавният секретар Майкъл Помпео беше на посещение в Унгария, която получава повечето от вносния газ от Русия, и темата бе обявена в списъка от обсъждани въпроси още в края на миналата година във Вашингтон.

Това е първото посещение в страната на държавен секретар от 2011 г. насам.

Само преди два месеца помощник държавният секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън заяви, че „Турски поток“ носи нова зависимост, а не сигурност, в Европа.

В същото време Сърбия обяви, че в края на март или началото на април започва строителството на газопровод, който да е продължение на „Турски поток“ от българската до унгарската граница.

Според генералния директор на „Сърбиягаз“ Душан Баятович то трябва да приключи до 15 декември. След посещението през януари на руския президент Владимир Путин в Белград „Газпром“, която контролира над 50% от „Сърбиягаз“, обяви инвестиции от близо 1 млрд. евро за проекта.

Българският енергиен министър Теменужка Петкова също обяви, че България ще строи „Турски поток”. Тя добави, че започва обществена поръчка за избор на изпълнител.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!