В петък от САЩ публикуваха съдържанието на новия пакет санкции срещу Русия във връзка с аферата „Скрипал“. Те ще влязат в сила в понеделник и предвиждат забрана за мерикански кредити за Русия, износ на оръжия и на продукция с двойно предназначение.

„Държавният департамент установи, че Руската федерация е използвала химическо оръжие в нарушение на международното право … срещу собствените граждани“, казва се в документа.

Новите ограничения предвиждат прекратяване на всякаква помощ за Русия от страна на САЩ, „освен спешна хуманитарна помощ, храни и други селскостопански продукти“.

Държавният департамент спира издаването за руски държавни компании на лицензи за износ на оръжия и продукция с двойно предназначение. Това обаче не важи за стоки и продукти, необходими за сътрудничеството в Космоса и безопасността на полетите от гражданската авиация. Допускат се и други изключения.

На Русия ще бъдат отказани също „всякакъв кредит, кредитни гаранции и друга финансова подкрепа“ от всяко американско учреждение.

Новите икономически санкции, на които Русия не може да отговори по никакъв начин, тъй като нейната икономика е повече от 10 пъти по-малка от тази на САЩ, предизвикаха гневен отговор в Москва. Дори се чуват предложения Русия да разположи ядрено оръжие извън страната си като несиметричен отговор на мерките на САЩ.

Това заяви за ТАСС депутатът Владимир Гутенев, зам-председател на комитата в Държавната дума по икономическата политика, иновационното развитие и предприемачеството.

„Смятам, че Русия трябва също да прокара своите „червени линии”. Дойде време да се обсъдят предлаганите от експертите варианти за несиметрични отговор спрямо САЩ, които не само биха нивелирали техните санкции, но и биха нанесли щети”, изтъкна той в коментар за новите американски санкции.

Сред такива ответни мерки депутатът посочи разполагането в други държави, например в Сирия, на руски комплекси с тактическо ядрено оръжие, разплащане при износа на въоръжения с криптовалута на базата на златото, а също спиране на руското участие в редица договори със САЩ, включително за неразпространение на ядрените технологии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!