САЩ заявиха, че ще наложат нови санкции на Русия, тъй като според държавния департамент на страната Москва е виновна за използването на „смъртоносен“ невротоксичен агент в опит за убийство на британска земя.

Американското външно министерство заяви, че санкциите са в отговор на „използването на невротоксичния агент „Новичок“ при опита за убийство на британския гражданин Сергей Скрипал“, който е бивш руски шпионин, и дъщеря му Юлия през март.

„Правителството на Руската федерация е използвалио химически или биологически оръжия в нарушение на международните закони“, заяви говорителят на държавния департамент Хийтър Науърт.

Новите санкции ще влязат в сила след 15 дневния срок за уведомяване на Конгреса, допълни Науърт. Детайли относно санкциите предстои да бъдат съобщени.

Американските власти не са представили факти или доказателства по за руска намеса в аферата „Скрипал“, коментира в съобщение руското посолство в САЩ.

„На 8-и август държавният департамент обяви новите си „драконовски“ санкции под фалшивият предлог, че руското правителство е използвало нервния агент „Новичок“ срещу британският гражданин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Все още няма факти или доказателства за това какво се е случило“ , казват от посолството на Русия.

Изавлението добавя, че американската страна се позова на конфиденциалността и отказа да даде обяснение.

На 4 март бившият руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка в британския град Солсбъри. След няколко седмици в кома и двамата бяха изписани и отведени на тайно място, където да завършват лечението си.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!