Силите на САЩ са навлезли в Ирак от Сирия през граничния пункт Сахела в северната провинция Дахук, съобщиха свидетели.

Видео изображения на Ройтерс показаха бронирани превозни средства, превозващи войски в Ирак, част от изтеглянето на САЩ от Сирия. Телевизионен оператор на Ройтерс свидетелства за преминаването на повече от 100 превозни средства.

Иракски кюрдски източник за сигурност също съобщи, че американските войски са преминали в полуавтономния кюрдски регион на Ирак.

Около 30 камиона и Хамъра, превозващи по-тежка техника и войски са прекосили границата, добави източникът. Втори източник в Мосул също потвърди, че американските войски са преминали в Ирак от Сахела.

Министърът на отбраната Марк Еспер каза, че според сегашния план, всички американски войски, напускащи Сирия, ще отидат в Западен Ирак и че военните ще продължат да провеждат операции срещу терористичната групировка „Даеш“, за да предотвратят възобновяването й в тази страна.

В реч пред репортери, пътуващи с него за Близкия изток, Еспер не изключи идеята американските сили да провеждат антитерористични мисии от Ирак в Сирия. Но той каза, че тези детайли ще бъдат разработени във времето.

Неговите коментари бяха първите, които конкретно изложиха накъде ще тръгнат американските войски, когато напускат Сирия и как може да изглежда двубоят срещу „Даеш“. Еспер заяви, че е разговарял с иракския си колега за плана за преместване на над 700 войски, напускащи Сирия, в Западен Ирак.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди по-голямата част от приблизително 1 000 американски войски в Сирия да се оттеглят, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви в телефонен разговор, че турските сили са на път да започнат антитерористична операция в Северна Сирия.

В момента САЩ разполагат с над 5 000 американски сили в Ирак, съгласно споразумение между двете държави. САЩ изтеглиха войските си от Ирак през 2011 г., когато бойните операции там приключиха, но те се върнаха, след като „Даеш“ започна да превзема големи райони от страната през 2014 г. Броят на американските сили в Ирак остана малък поради политическата чувствителност в страната след години на това, което някои иракчани смятат за американска окупация по време на войната, започнала през 2003 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!