България ще възвърне мястото си на газоразпределителен център, като изгради две газови магистрали. Това каза премиерът Бойко Борисов на официалното откриване на първия участък от новото газово трасе, което се явява продължение на „Турски поток“ и което той нарича „Балкански поток.

„С тях ще има възможност да си купи най-евтиния газ, а нашите съседи ще могат да доставят по същите тръби”, каза Борисов.

По време на официалната церемония премиерът обяви, че предложил проектът да се нарича „Балкански поток“, защото показва добра черта на балканските страни за разлика от лошата – непрекъснато да се състезават коя е по-силна и накрая да се сбият.

„Където има големи икономически интереси, няма война, затова още по-усилено строим”, обяви Борисов.

Много се радвам, че днес заедно ще имаме възможност да станем свидетели на пускане на експлоатация на първия етап от проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска граница до българо-сръбска граница”, каза енергийният министър от своя страна.

И добави:

„Проектът е изключително важен не само за България, но и за целия регион на Югоизточна Европа, защото този проект ще даде възможност за диверсифициране на маршрутите за доставка на природен газ. Ще създаде условия за по-голяма енергийна сигурност в региона и за развитие на пазара. За България този проект е реализиран при стриктно спазване на всички европейски правила, ще направи възможно това ние да запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа”.

Борисов добави, че другата седмица ще инспектира строителството на газовата връзка Гърция-България.

„Докато другите говорят, ние строим и даваме възможност на България да върне мястото си на основен газоразпределителен център“, посочи премиерът Борисов. Той благодари на строителите за денонощния труд по изграждането на газовия участък.

Въведеният в експлоатация днес обект включва 11 км линеен газпровод и първата в България газоизмервателна станция по трасето. Капацитетът на газопровода е 17.5 млрд. куб. м газ на година.

Той е на стойност 75 млн. лв. и е изцяло финансиран от „Булгартрансгаз“, като се очаква възвръщането на инвестицията от транзитни такси. Изпълнител е „Главболгарстрой“. Строителството е изпълнено за 6 месеца.

Проектът е основополагащ за газовия хъб „Балкан“, обяви директорът на „Булгартрансгаз“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук