Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Белият дом ще прекрати работата на работната група, координираща борбата с разпространението на коронавируса, след като страната постави като приоритет възстановяването на икономиката.

„Не можем да задържим страната ни затворена през следващите пет години“, заяви Тръмп във вторник.

„Ще бъдат ли засегнати някои хора? Да. Дали някои хора ще бъдат засегнати зле? Да. Но трябва да отворим страната“, каза той.

Специалната междуведомствена работна група, ръководена от вицепрезидента Майк Пенс, беше създадена, за да помогне за овладяването на пандемията, след като тя бързо се разпространи в САЩ.

Д-р Антъни Фаучи, водещият експерт по инфекциозни болести в страната и най-видният член на работната група за COVID-19, ще продължи да бъде съветник, заяви Тръмп.

Фаучи се ползва с огромен авторитет и популярност в САЩ – той се възприема като достоверен източник на информация за пандемията.

САЩ имат най-високата смъртност от COVID-19 в света с повече от 71 000 потвърдени жертви. Научните модели предполагат, че този брой може да се удвои до август.

Ходът за разпускане на работната група беше критикуван от специалистите в медицинската общност.

Д-р Сира Мадад, подчерта, че екипът за реагиране на вирусната пандемия се разпуска, въпреки продължаващия скок в броя на заразените

Университетът Джонс Хопкинс от своя страна съобщи, че през последното денонощие в страната са починали 2 333.

Междувременно американската телевизия Ей Би Си съобщи, че 5000 служители на затворите в САЩ са заразени с коронавирус. Според уебсайта на Федералното бюро на затворите, във федералните затвори са регистрирани 359 случая на зараза сред персонала.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!