ракета

САЩ са напълно готови да отговорят на потенциална заплаха от страна на Русия. Въпреки това Пентагонът не е изненадат от тона на изявленията на руския президент Владимир Путин за новите оръжия на руските въоръжени сили.

„Не сме изненадани от изявленията и американските граждани трябва да знаят, че сме напълно подготвени. Руснаците знаят много добре, че нашата противоракетна система не е насочена срещу тях. Нуждаем се от нея, за да осигурим надеждно ядрено възпиране. Подготвени сме да защитим нацията независимо колко ни струва това”, коментира говорителят на Пентагона Дейна Уайт.

В четвъртък Путин обяви, че Русия е създала крилата „непобедима” ракета с ядрен двигател, която може да лети практически безкрайно и е способна да преодоле американската противоракетна отбрана. Президентът няколко пъти повтори, че Русия не нарушава никакви международни договорености, никого не заплашва и няма да използва създаденото оръжие за агресия. Но също така напомни на Запада, че трябва да осъзнае новата реалност и че с политиката на санкции е свършено.

От Белият дом и от Държавният департамент обаче определиха думите на Путин за новите дестабилизиращи оръжейни системи като пряко нарушение на международни договори.

„Президентът Путин потвърди това, което правителството на САЩ отдавна знае и което Русия отрича: страната развива дестабилизиращи оръжейни системи през последното десетилетие в пряко нарушения на международните ѝ договорни задължения. Президентът Тръмп разбира добре заплахите, пред които е изправена Америка и е готов да защити нашата родина, да защити мира чрез сила. Америка също модернизира ядрения си арсенал“, обяви  Сара Сандърс, говорител на Белия дом.

Междувременно експерти по външни отношения и отбрана се усъмниха в ефективността на рекламираните от Путин оръжия. Например ракетата с миниреактор не била доведена до използваем вариант, дори наскоро такава ракета се е разбила при изпитания в Арктика, съобщи каналът Фокс Нюз, като цитира военни експерти.

Свързани статии: 

Путин: Русия е създала „непобедима” ракета с ядрен двигател

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук