хакерсака атака

САЩ са извършили кибер атаки срещу иранските системи за контрол на ракети и шпионската мрежа тази седмица, след като Техеран свали американски разузнавателен дрон.

Американският президент Доналд Тръмп нареди в отговор въздушен удар срещу Иран, но след това го отмени, като каза, че отговорът няма да бъде „пропорционален“ и вместо това обеща нови санкции за страната.

След свалянето на безпилотния самолет, Тръмп разрешил тайно кибер-командването на САЩ да извърши ответна кибератака срещу Иран.

Атаката е засегнала компютри, използвани за контрол и изстрелване на ракети.

Двама бивши служители от разузнаването са казали че цел на САЩ е била шпионска група, отговорна за проследяването на кораби в стратегическия Ормузки проток, където Вашингтон обвинява Иран за две последни нападения над петролни танкери.

Вашингтон поуст пише, че хакерските атаки, които не причиняват жертви, са били планирани от седмици и първоначално са предложени като отговор на атаките срещу танкерите. Служители от Министерството на отбраната на САЩ отказаха да потвърдят информациите.

Тези кибернетични атаки не са първият път, когато САЩ и Иран се изправят един срещу друг онлайн. Смята се, че вирусът Stuxnet, открит през 2010 година, е бил проектиран от Израел и САЩ, за да повреди ядрените съоръжения в Иран.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!