Крим, Русия

Заместник-посланикът на САЩ в ООН Джонатан Коен заяви на заседание на Съвета за сигурност, че антируските санкции ще останат в действие дотогава, докато Крим не се върне в състава на Украйна. По думите на Коен САЩ „не поддържат и никога не са поддържали“ анексирането на Крим от Москва.

В хода на обсъждането на четирите години от Минските споразумения представителят на САЩ призовал Москва към пълното им изпълнение.

„Именно Русия трябва да сложи край на конфликта /в Донбас – бел. ред.“/, казал Коен.

Дипломатът добавил, че „като че ли в Донбас има руски военни и оръжие“.

В същото време пък шефът на специалната мониторингова мисия на ОССЕ в Украйна Ертугрул Апакан заяви, че в докладите на мисията има „конкретни факти“, които не позволяват да се говори за присъствието на руски войски в източните райони на Украйна.

Със или без войски в Донбас, Кремъл, въпреки че отрича това, оказа решаваща военнотехническа помощ на руските сепаратисти и това им даде възможност да спрат настъплението на украинската армия в края на 2014 година и да стабилизират фронтовата линия в началото на 2015 година, като преди сключването на Минските споразумения в по-смелите си изказвания лидерите на отцепниците говореха дори за възможно контранастъпление. Според западните военни експерти това нямаше да бъде възможно без полускритото прекарване на руско оръжие и личен състав през границата в Донбас. Този факт бе подкрепен с редица косвени доказателства, но всички те бяха омаловажени от Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!