Снимка: DAPRA

Агенцията за авангардни проекти DAPRA вече работи с „Еъроджет рокетдайн“ по създаването на „хиперзвуков защитен прихващач“, наричан засега „Глайд Брейкър“, пише „Екпрес“, като се позовава на официални съобщения.

„Еъроджет рокетдайн“ вече работи по супернова технология, способна да се справя с маневриращи на висока скорост летателни средства, по силата на нов контракт с DAPRA. Агенцията разработва „Глайд Брейкър“ от 2018 година. Той е предназначен да прихваща обекти, движещи се със скорост 5 и повече пъти колкото тази на звука /Мах 5 и нагоре/.

Производителят на двигатели за ракети и космически кораби „Еъроджет рокетдайн“ ще разработи критично важни технологии за „Брейкър“-а по силата на новообявения договор на стойност 19,6 милиона долара. Изпълнителният директор и президент на компанията Айлийн Дрейк заяви:

„Напредъкът в хиперзвуковите технологии е императивен по отношение на националната сигурност. Екипът ни е горд да приложи придобития ни от десетилетия опит в разработването на хиперзвукови и ракетни технологии за програмата „Глайд Брейкър“.

Според изображенията от сайта на DAPRA, прихващачът вероятно ще включва изстрелване на ракета за прихващане на хиперзвукови обекти в полет. Засега не е достъпна друга информация.

Снимка: DAPRA

„Еъроджет рокетдайн“ даде пример с други договори с DAPRA, за да илюстрира експертизата на компанията в хипезвуковите полети. Това включва двигатели с твърдо гориво или „въздуходишащи“ машини – обикновено газови турбини за прототип на DAPRA. Компанията също така е провела двигателни тестови пускове на терен за бъдещите наземно базирани хиперзвукови ракети по програма на DAPRA.

Разработването на защитни технологии за прихващане на хиперзвукови ракети и други бързодвижещи се обекти в небето е приоритет за армиите по света. САЩ работиха по голям брой идеи през изминалите години и много от тях не видяха бял свят. Една от най-известните идеи, отишли в нафталина, е Инициативата за стратегическа отбрана – сложна космически базирана система, рекламирана от президента Роналд Рейгън и иронизирана от опонентите си с наименованието „програмата Звездни войни“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!