На снимката: Касем Солеймани /ляво/ и Исмаил Гани /колаж: karar.com/

Специалният пратеник на САЩ за Иран Брайън Хоук заплаши Исмаил Гани, който стана началник на специалните сили Кудс на Иранската революционна гвардия в началото на месеца на мястото на убития Касем Солеймани.

Хоук каза пред саудитския всекидневник „Ашарк ал-Аусат“, че смъртта на Солеймани, който беше убит на 3 януари при нападение на американски дрон близо до летището в Багдад, „е празнина, която иранският режим трудно ще запълни“, съобщи Анадолската агенция.

„Ако Исмаил Гани следва пътя на убийствата на американците, той ще бъде изправен пред същата съдба“, каза Хоук, когато беше попитан за новия командир на силите „Кудс“ и какво ще се случи, ако тръгне по същия начин като Солеймани.

Хоук заяви, че иранският режим и силите, действащи от негово име, ще носят отговорност за атаки срещу американци или американските интереси в региона.

Исмаил Гани бе обявен за наследник на Солеймани бързо след ликвидирането на генерала. Той се счита за способен бюрократ, но няма полевия опит и харизмата на предшественика си, които му помагаха в управлението на военизираните милиции и групировки, които Иран подкрепя и чрез които разпростира влиянието си в Близкия Изток. По тази причина анализаторите посочват, че едва ли Гани ще постигне размаха на действие на Солеймани, а други виждат в назначението му знак за предстоящ пасивен период в работата на Техеран със задграничните групировки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!