Елизабет II
На снимката: британската кралица Елизабет II

Кралица Елизабет II подписа подготвения от правителството на Борис Джонсън законопроект за излизането на Великобритания от Европейския съюз, с което той придоби статут на закон. Заместник-председателят на Камарата на представителите Найджъл Еванс информира депутатите за този акт.

Очаква се двама висши служители на ЕС в Брюксел да подпишат договора за „развода“ в петък, а премиерът Борис Джонсън ще постави името си под него през следващите дни.

В сряда парламентът на Великобритания одобри законопроекта за условията по излизане на страната от Евросъюза. Страната ще напусне в 23:00 ч. на 31 януари. След това започва преходен период, през който Брюксел и Лондон ще договарят бъдещите си търговски отношения.

Британското министерство на финансите по-рано беше съобщило, че министър Саджид Джавид планира да представи на парламента на 11 март проектобюджета, съдържащ „амбициозни планове“ за развитие на икономиката след Брекзит.

Днес ЕС предупреди Борис Джонсън за „санкции“, ако правителството му не започне да извършва проверки на стоки в Ирландско море след Брекзит, съобщи в. „Индипендънт“.

Брюксел няма да „търпи отстъпление“ от договореното, предупреди съветник на преговарящия от страна на ЕС Мишел Барние. Реакцията на Брюксел беше предизвикана от неколкократното заявяване от британския премиер Борис Джонсън, че такива митнически проверки не са необходими.

Това предупреждение беше отправено, след като финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин заяви, че Вашингтон очаква търговско споразумение между САЩ и Великобритания да бъде направено през 2020 г., въпреки нарастващия спор за планирания от „Дауниг стрийт 10“ „технически данък“. Опозиционните депутати предупредиха правителството, че ще бъде „глупаво“ да се бърза с търговските сделки както с ЕС, така и със САЩ тази година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!