Джамал Хашоги
на снимката: убитият журналист Джамал Хашоги

Вашингтон вероятно ще има нужда от поне няколко седмици, за да събере необходимите сведения, преди да наложи санкции срещу отговорните за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, заяви в четвъртък държавния секретар Майкъл Помпео.

„Продължаваме да изясняваме какво точно е станало. Обмисляме въвеждането на санкции по отношение на лицата, за които вече е установено, че имат отношение към убийството. Вероятно ще ни трябват още няколко седмици, преди да можем реално да въведем тези санкции“, добави Помпео.

Междувременно  Фондът на американския милиардер и основател на корпорацията „Майкрософт“ Бил Гейтс се отказва от по-нататъшно сътрудничество със саудитска благотворителна организация, която е свързана с принца престолонаследник Мохамед бин Салман, заради убийството на журналиста Джамал Хашоги.

„Отвличането и убийството на Джамал Хашоги предизвикват безпокойство“, се казва в официално изявление на фонда Гейтс.

В текста на документа се отбелязва, че фондът следи с „безпокойство“ разследването на убийството на журналиста и „не възнамерява да финансира“ за в бъдеще благотворителни инициативи на „Миск“.

„Форчън“ отбелязва, че саудитският фонд си партнира и с американските водещи технологични компании „Гугъл“ и „Туитър“. /

Припомняме, че журналистът Джамал Хашоги, сътрудник на американското издание „Вашингтон поуст“, емигрира в Съединените щати през 2017 година, за да избегне арест в родината си.

Хашоги открито критикува някои от политиките на престолонаследника принц Мохамед бин Салман и особено интервенцията в Йемен.

Той беше убит в началото на октомври в саудитското консулство в Истанбул. Дълго време Рияд отричаше, но в последствие призна, че Хашоги е бил убит при „спречкване”. Турските власти обаче твърдят, че убийството на журналиста е планирано. Те информираха, че Хашоги е бил удушен, а тялото му – разчленено и изгорено с киселина.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!