missiles

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че страната му се оттегля от темелния договор с Русия, ограничаващ ядрените ракети със среден обхват – едно споразумение, което устоя няколко десетилетия, но сега предизвика раздразнението на президента, съобщи Си Ен Ен.

„Русия нарушава споразумението. Правят това от много години – каза Тръмп пред репортери преди да се качи на президентския самолет, за да посети митинг в Невада – не знам защо президентът Обама не започна преговори за оттегляне. Ние няма да допуснем те /руснаците – бел. ред./ да нарушават ядрено споразумение и да правят оръжия, а за нас да не е разрешено. Ние сме тези, които останаха в споразумението и ние го уважихме. За нещастие Русия не направи същото, така че ние ще приключим с това споразумение и излизаме от него.“

Договорът за ограничаване на ядрените ракети със среден обсег бе сключен през 1987 година между президента Роналд Рейгън и бившия съветски президент Михаил Горбачов. Той предвиждаше двете страни да се освободят от своите крилати ракети с обхват 500 – 5 000 км и осигуряваше защита на съюзниците на САЩ в Европа. Това беше и основополагащо споразумение между двете държави, които бяха в центъра на надпреварата във въоръжаването през времето на Студената война.

Според бившия говорител на Държавния депертамент контраадмирал Джон Кърби, договорът не е бил предназначен да реши всички проблеми с СССР, а да осигури и поддържа някаква стратегическа стабилност в Европа.

„Подозирам, че нашите европейски съюзници сега не са щастливи да чуят, че президентът Тръмп възнамерява да се оттегли от него“ – каза той.

Администрацията на Белия дом многократно е отбелязвала, че Русия нарушава договора, и се позова и на своите предшественици от администрацията на Обама, които също са обвинявали Москва в нарушения.

През 2014 година Си Ен Ен събщи, че САЩ обвиняват Русия в нарушение, като посочват тест на крилата ракета от 2008 година. Вашингтон информира и своите партньори в НАТО за нарушението. Наскоро алиансът официално потвърди, че руските действия предполагат вероятно нарушение на споразумението.

По-рано този месец генералният секретар на НАТО подчерта, че Русия е потвърдила официално съществуването на нова ракетна система, наречена 9М729, и не е дала задоволителни отговори за новата ракета. Специализирани медии пък коментираха, че Москва извършва редица нарушения на споразумения и така подкопава опитите на САЩ да се придържат към Договора за ограничаване на новите стратегически ядрени оръжия /START/ чрез нов кръг преговори и да преследват и намаляване на нестратегическите ядрени оръжия.

Какъв ще е ефектът от излизането на САЩ от договора?

Възможно е да бъде провокирана нова надпревара във въоръжаването в цяла Европа, подобна на онази, която течеше, когато договорът бе сключен.

„Не мисля, че се намираме на фаза, при която ако излезем от договора, трябва да си строим бункери в задния двор – коментира Кърби – въобще не сме в такова положение. Но съм на мнение, че ако се оттеглим /от договора – бел. ред./, трябва добре да обмислим как ще го направим. В настоящия момент нямаме същите възможности като руснаците конкретно с този тип ракети. Как ще отговорим на това? Как ще се опитаме да предотвратим употребата им на Европейския континент.“

Какво общо има Китай?

Администрацията във Вашингтон смята, че договорът поставя САЩ в неизгодно положение и спрямо Китай, защото Пекин няма ограничения за усъвършенстване и развитие на ядрени ракети със среден обсег на действие, докато САЩ не може да правят същото. Пред репортери Тръмп обясни изтеглянето от договора и във връзка с китайската военна активност.

„Ако Китай и Русия не дойдат при нас и не кажат: нека да проявим разум и никой от нас да не разработва такива оръжия, ще се оттеглим. Но ако и Китай, и Русия правят /ракети/, а ние се придържаме към споразумението, това е неприемливо“ – каза той.

През 2017 година ръководителят на Тихоокеанското командване на САЩ адмирал Хари Харис каза пред Конгреса, че приблизително 95% от китайските ракетни сили щяха да са в нарушение на Договора за ракетите със среден обхват, ако Китай бе част от него.

„Този факт е важен, защото САЩ нямат сравним потенциал /в този вид ракети – бел. ред./ поради придържането си към договора с Русия“ – каза Харис в свое изявление за сенатска комисия.

Очаква се съветникът по националната сигурност Джон Болтън да обсъди излизането от договора с руските държавни лица на своето посещение в Русия следващата седмица. Кърби смята, че руснаците няма да възразят на решението, защото „това ще даде на Путин възможност да прави онова, което вече прави, като просто го прави по-арогантно“.

Русия реагира според очакванията и обвини Вашингтон, че с това решение всъщност се опитва да прикрие собствените си нарушения на договора. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков нарече решението на Доналд Тръмп „шантаж“, предназначен да изкопчи от Русия отстъпки в сферата на междуналодната сигурност и стабилност. Той изрази възмущението и тревогата на своята страна от американските обвинения, които които през годините са останали неподкрепеи с конкретни обяснения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук