С-400

САЩ планират да обявят налагането на санкции срещу Турция заради доставката на руски противовъздушни ракетни системи С-400 в края на следващата седмица, съобщи източник пред „Bloomberg“. Според него, американските власти възнамеряват да изчакат годишнината от опита за преврат в Турция през 2016 г., „за да се избегне по-нататъшно спекулация, че Съединените щати са отговорни за бунта“. Според публикацията, Вашингтон вече е взел решение за пакета от санкции срещу Анкара.

Ден преди това Русия започна да доставя С-400 на Турция. Москва и Анкара подписаха договора за доставката през 2017 година. Стойността му е 2,5 млрд. долара – част от тях Турция ще плати сама, а част ще е за сметка на руския дълг към Анкара.

Съединените щати поискаха Турция да се откаже от закупуването на руски противовъздушни комплекси и в замяна да закупи американски комплекси „Patriot“. В същото време Вашингтон заплаши да забави или дори да отмени продажбата на най-новите бойни самолети F-35 на Турция, ако Анкара не се откаже от сделката с Москва.

Ракетната система С-400 Triumph е предназначена за унищожаване на самолети и балистични ракети, включително и такива със среден обсег, и може да се използва и срещу наземни цели. Обхватът е до 400 километра, системата може да унищожи цели на височина до 27 километра.

Турция се превърна в третата (след Беларус и Китай) страна, на която Москва доставя С-400. Скоро противовъздушни комплекси от този тип ще бъдат доставени и на Индия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!