Министерството на отбраната на САЩ обяви в понеделник извършването на тест на базирана на суша крилата ракета със среден обсег. Това се случи седмици след прекъсването на съществуването на пакта от епохата на Студената война с Русия, елиминиращ такова потенциално ядрено оръжие.

„Тестовата ракета излетя от наземниото си мобилно пусково съоръжение и поради точно целта си след повече от 500 километра полет – се казва в изявление на Пентагона – Събраните данни и изводите от този тест ще информират Министерството на отбраната за развитието на бъдещите способности за /ракети със/ среден обсег.“

В Русия смятат, че тестовете в САЩ на такъв вид ракета показват, че Вашингтон отдавна е планирал да излезе от разпадналия се Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие (ДЛРСОД), пише Риа Новости.

Заместник-председателят на комисията по отбрана в руската Дума Юрий Швиткин каза, че подобен тест само 2 седмици след фактическото разпадане на ДЛРСОД е недвусмислено доказателство за предварителна подготовка на такъв тип ракета, какъвто договора забранява.

„Съединените щати отдавна са нарушавали ДЛРСОД и са се готвели да излязат едностранно от него“, каза Швиткин.

Договорът престана да действа на 2 август. Той забраняваше ракетите с далекобойност между 500 и 5500 километра.

Руското министерство на отбраната каза по-рано, че САЩ са взели решение да излязат от ДЛРСОД няколко години, преди да публикуват своите „недоказани обвинения“ към Русия.

Министерството твърди, че през 2017 г. корпорацията „Рейтион“ (Raytheon) е започнала в Тусон, щата Аризона, програма за разширение и модернизация на производствените мощности за ракети с малък и среден обсег на действие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук