Президентите на Франция и Русия Еманюел Макрон и Владимир Путин видяха шанс за мир в Украйна, но не постигнаха разбирателство за Сирия, пише АФП. Френският държавен глава прие Путин в лятната си резиденция в Южна Франция и каза, че иска да запази контактите с Москва активни по редица въпроси, дори във времена на все по-лоши отношения между Запада и Русия.

Двамата президенти изразиха оптимизъм за ситуацията в Украйна, след идването на власт на Владимир Зеленски. Макрон и Путин се съгласиха, че това е подобрило шансовете за решаването на 5-годишния конфликт в Източна Украйна.

След това Макрон и Путин не можаха да сближат позициите си за конфликта в Сирия, където Русия подкрепя с военна сила режима. Нямаше разбирателство и за протестите за свободни избори, които в последните седмици се провеждат в Москва.

Еманюел Макрон каза, че се надява да присъства на среща между лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна – т. нар. Нормандски формат – „в следващите няколко седмици“, за да се сложи край на боевете в Източна Украйна.

Путин, който пристигна за срещата с хеликоптер, каза:

„Има въпроси, които заслужават обсъждане в Нормандския формат и дават основание за умерен оптимизъм.“

Еманюел Макрон каза, че е много притеснен от бомбардировките на сирийски селища в северната провинция Идлиб и каза на Путин, че „е спешно“ да бъде въведено в сила спиране на огъня.

„Населението на Идлиб живее под падащи бомби и загиват деца“, каза Макрон на Путин.

Руският президент обаче не беше убеден от призивите на Макрон и заяви, че „Русия подкрепя усилията на Сирийската армия да сложи край на терористичната заплаха“.

„Никога не сме казвали, че терористите в Идлиб ще се чувстват удобно“ – заяви още той.

Притиснат от репортери да коментира протестите на опозиционери в Москва, Путин каза, че „няма да има жълти жилетки в Москва“, говорейки за антиправителствените протести във Франция.

„Аз съм гост тук и е малко неудобно да говоря за това, но не бихме искали такова нещо да се случи в руската столица. Ще направим всичко необходимо ситуацията да остане в рамките на закона.“, каза Путин.

Макрон посрещна Путин няколко дни преди да бъде домакин на срещите на Г7 в Биариц. Русия беше част от групата, която тогава се казваше Г8, но беше изключена след анексирането на Крим от Украйна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!