Димитър Стоянов
На снимката: Димитър Стоянов

До 15 декември е бил удължен срокът, в който България трябва да отговори на американската страна за купуването на нови осем изтребителя F-16. Това съобщи днес служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Първоначалният краен срок беше 1 ноември.

Стоянов коментира и казуса с офертата за шведски изтребители „Грипен“:

„Служебното правителство не купува самолети. То събира оферти, които ще представи в Народното събрание, за да бъде взето информирано решение относно бъдещето на изтребителната авиация на България“.

„Желанието на Министерството на отбраната е да бъде осигурена охраната на въздушното ни пространство от 2023 г. до въвеждането в оперативна готовност на самолетите F-16“, посочи Стоянов. Той разясни, че това няма да стане преди 2027 г. – 2028 г. В този период от четири години Военновъздушните сили на България трябва да продължат да изпълняват конституционното си задължение и да носят бойното си дежурство.

„Полагаме невероятни усилия, за да добием 6+2 двигателя от Полша. Разговорите са в напреднал етап, но все още окончателно решение няма“, каза министърът на отбраната. Той поясни, че тези двигатели ще могат да бъдат използвани от изтребителната авиация до края на 2023 г. Това налага да бъдат отправени запитвания към 4 държави – Швеция, Франция, САЩ и Израел, за предоставяне на оферти за придобиване на самолети. Към момента са получени отговори от Швеция и Франция, а от другите две страни се очакват.

Министърът на отбраната припомни процедурата за доставка на техника над 100 млн. лв., регламентирана в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Той подчерта, че офертите ще бъдат анализирани и ще бъде внесен проект за инвестиционен разход в Народното събрание, което трябва да вземе решението за закупуване на бойни самолети.

„Държа да се знае, че преговорите за закупуване на вторите осем F-16 бяха проведени от редовното правителство. Това, което ние направихме, е да подготвим проект за инвестиционен разход, който е одобрен от Министерския съвет за внасянето в Народното събрание“, коментира министър Стоянов.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук