САЩ са готови да използват и ядрения си капацитет в случай, че Северна Корея продължи да заплашва американски територии или съюзниците на Вашингтон, съобщава  АFP.

След последния провокативен ядрен тест на Пхенян, президентът Доналд Тръмп проведе разговор с японския премиер Шинзо Абе.

Президентът Тръмп препотвърди ангажимента на САЩ да защитават себе си, територията и своите съюзници с всички дипломатически, конвенционални и ядрени възможности, които имаме“, се казва в изявление на Белия дом.
Всяка заплаха срещу Съединените щати или срещу нашите съюзници ще предизвика масиран военен отговор, заяви министърът на отбраната Джим Матис след среща с президента Доналд Тръмп.

Пхенян обяви официално вчера, че е направен успешен тест – изпробване на водородна бомба, която може да бъде качена на междуконтинентална балистична ракета.

Матис подчерта специално, че Вашингтон не иска тотално унищожение, на която и да е страна, в случая конкретно на Северна Корея.

В същото време Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати имат готовност да прекратят търговските отношения с всяка страна, която поддържа бизнес връзки с Пхенян.

В разговора с Доналд Тръмп Япония е декларирала, че ще направи всичко възможно в сътрудничество със САЩ, за да се защити от всяка ракета, която Северна Корея изстреля. За целта страната се подготвя да увеличи ракетните си защити и капацитет.
Това японският премиер Шинзо Абе след разговора с американския президент Доналд Тръмп е потвърдил и пред депутати от управляващата коалиция, ден след като Северна Корея проведе шестото си и най-силно ядрено изпитание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук