Ангела Меркел
На снимката: германският канцлер Ангела Меркел

Състоянието на отровения руски опозиционер Алексей Навални постепенно се подобрява, но е твърде рано да се прогнозират дългосрочни ефекти, заявиха в сряда от лекуващата го болница в Берлин.

„Пациентът, чиито симптоми са резултат от инхибиране на холинестеразата след потвърдено отравяне, продължава да се подобрява – се казва в изявление на болница „Шарите“ – Причината за това подобрение е постепенното възстановяване на холинестеразната активност.“

Руският опозиционер се лекува в интензивно отделение и остава на вентилатор.

Алексей Навални е жертва на нападение, извършено с вещество от групата „Новичок“, заяви германският канцлер Ангела Меркел. Според нея Москва трябва да отговори на въпроси за случилото се с Навални.

Блокът на ХДС/ХСС не изключва въвеждането на нови санкции срещу Русия поради ситуацията с отравянето на руския блогър Алексей Навални. Това каза в сряда Юрген Хард, експерт по външна политика на фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага.

„Германия, заедно с други държави от ЕС, трябва да изработи единна позиция по отношение на Русия, която не изключва по-нататъшни санкционни стъпки,“ каза той на уебсайта на блока.

Извършен е цял набор от анализи в съответствие с всички международни стандарти, преди блогърът Алексей Навални да бъде откаран в Берлин. По това време в неговите анализи не са идентифицирани токсични вещества, припомни днес Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент.

Говорителят на Кремъл припомни, че „Генералната прокуратура на РФ изпрати официално искане до германската страна с надеждата да бъде предоставен официален отговор“.

„Нашите лекари също официално предложиха обмен на данни и все още не са получили, за съжаление, отговор от германските си колеги“, добави Песков.

Предишният случай на отравяне с „новичок“ – този на Сергей Скрипал през 2018 година – доведе до страшен дипломатически скандал между Русия и Запада, но покушението бе на британска територия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!