На снимката: Юлия и Сергей Скрипал
На снимката: Юлия и Сергей Скрипал

Според лекарите, бившият руски шпионин Сергей Скрипал, който бе отровен с боен газ, вече не е в критично състояние, съобщава Би Би Си. По информация от болницата в Солзбъри той „реагира добре“ на лечението и се възстановява бързо. 66-годишният двоен агент и 33-годишната му дъщеря Юлия прекараха на легло повече от месец след нападението на 4 март. Отровената жена вече е извън опасност за живота и вече направи изявление.

Великобритания твърди, че Москва стои зад атентата, но от руска страна тези обвинения бяха отречени и определени като „ужасни и неподкрепени“.

Доктор Кристин Бланшар, медицински директор на районната болница в Солзбъри, заяви: „Миналия четвъртък ви информирах, че състоянието на Юлия Скрипал се е подобрило до стабилно. Както каза самата Юлия, силите й се възвръщат с всеки изминал ден и самата тя вече очаква момента, когато ще е достатъчно добре, за да напусне болницата. Засега всички спекулации кога ще стане това си остават просто спекулации. Междувременно тя помоли за уединение, докато се подобри още, и аз настоявам медиите да уважат това. Също така искам да съобщя новини около положението на баща й, Сергей Скрипал. Той реагира добре на лечението, подобрява се бързо и вече не е в критично състояние“.

От руското посолство коментираха изявлението чрез „Туитър“ с бележката „Добри новини!“

В четвъртък Юлия Скрипал направи чрез полицейските канали за връзка с медиите първото си изявление след деня на трагедията. То горе-долу отговаряше на преразказаното от д-р Бланшар. Малко преди това руската национална телевизия пусна запис на телефонен разговор с предполагаеми участници Юлия Скрипал и братовчедка й Виктория. Автентичността на разговора и участниците не бе потвърдена, но впоследствие Виктория заяви пред „Нюзнайт“, че е 100% сигурна, че е говорила именно с Юлия.

Британският посланик в ООН Керън Пиърс съобщи, че руското искане за консулски достъп до Юлия Скрипал е било предадено за разглеждане.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук