Саудитският журналист Джамал Хашоги
на снимката: Саудитският журналист Джамал Хашоги

Властите на Саудитска Арабия потвърдиха смъртта на саудитския журналист Джамал Кашоги. Според версията им тя се е случила в резултат на конфликт в консулството на кралството в Истанбул. Това бе оповестено от генералния прокурор на арабската страна шейх Сауд ал-Муаджиб.

Кашоги изчезна след посещение в саудитско консулство и най-разпространената в медиите версия е за жестоко убийство и покриването му чрез разчленяване на трупа или чрез унищожение с киселина. Ако тази варварщина се потвърди, тя ще представлява огромен проблем за имиджа на Саудитска Арабия и по-специално на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който е заподозрян в поръчителство на оперцията.

„Предварителните резултати от разследването, проведено от генералната прокуратура по изчезването на поданика Джамал кашоги показват, че спорът, възникнал между него и няколко души при престоя му в генералното консулство, е прераснал в кавга и сбиване, което е довело до неговата смърт“, твърди прокурорът, цитиран от Саудитската агенция по печата.

По негови данни по случая се разследват 18 души, но генералният прокурор нито уточни имената им, нито пък характера на кавгата, довела до убийството на критик на кралското семейство. Властите обявиха също, че „ще накажат най-строго всички, замесени в убийството“.

Саудитските власти не са заповядвали да бъде убит или похитен журналиста Джамал Кашоги, загинал в саудитското консулство в Истанбул. Това съобщи агенция „Ройтерс“, позовавайки се на източник, близък до разследването. По негови данни първоначалните указания за Кашоги са били невярно интерпретирани, а последвалите инструкции са били „все повече и повече неконкретни“, което довело до гибелта на журналиста и опита за прикриване на престъплението.

Източникът уточни още, че в кралството действа заповед, според която критиците на режима трябва да бъдат върнати в Саудитска Арабия, но престолонаследникът Мохамед бин Салман, който реално управлява страната, „не е бил в течение на тази конкретна операция“.

Mohammed bin salman
На снимката: саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман

Коментатори за Си Ен Ен обаче отбелязаха, че като се имат предвид обстоятелствата и колко хора са обект на разследването, случаят едва ли може да бъде окачествен като „операция, излязла от контрол“, а е планирана операция, която не може да мине без знанието на престолонаследника.

Джамал Кашоги изчезна на 2 октомври, когато отиде в консулство за оформяне на документи. Оттогава никой не го е виждал. Остава неизвестно къде е тялото на журналиста. Турските медии пуснаха аудиозапис, от който става ясно, че той е бил измъчван, преди да го убият, което противоречи на официалната версия на Рияд. Турция отрече да е публикувала такъв запис, но анализатори отбелязаха, че „изтичането“ на информация от турското разследване по посока Съединените щати е свършило добра работа по затрудняването на суадитските власти да заметат случая, който може да разкрие стряскащо средновековно зверство.

Имиджът на саудитското кралско семейство е много важен за гладките отношения със Запада и най-вече със САЩ, които са съюзник и търговски партньор на кралството, особено в качеството си на доставчик на военна техника и обучение на кадри. Ако зверското убийство се потвърди, това ще постави в неудобно положение и американската страна, която ще трябва да намери начин да осъди престъплението без да навреди фатално на връзките си със Саудитска Арабия.

Президентът Тръмп преди дни заяви желание историята с Кашоги да бъде разнищена докрай, а съобщението на Рияд с признанието за убийството, дошло със седмици закъснение, бе наречено от него „добра първа стъпка“. Според държавния глава на САЩ „разказът на саудитците е достоверен“, но разговорите между американските и саудитските официални лица по темата ще продължат, включително задаването на някои въпроси, които да доизяснят саудитската версия за случая.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук