Министерството на отбраната на Саудитска Арабия разпространи съобщение, че страната се е присъединила към коалицията по сигурността на морето.

Районът на действие на Международната структура по сигурността на морето обхваща Ормузкия и Баб ел Мандебския проливи, както Оманския и Персийския заливи. Начело на коалицията са Съединените щати.

Целта на този международен алианс е да защити търговските кораби, като гарантира безопасността на корабоплаването, да гарантира морската навигация и международната търговия, както и да защити интересите на страните-членки на съюза за повишаване на безопасността и сигурността на търговските кораби, преминаващи през проливите.

За Саудитска Арабия участието в алианса е свързана с подкрепа на морското корабоплаване и световната търговия и сдържане на заплахите срещу тях. Държавата се стреми да гарантира „глобалната енергийна сигурност и непрекъснатия приток на енергоносители в световната икономика”.

Саудитска Арабия се присъедини към коалицията седмица след нападението над два нейни нефтени обекта. След атаката страната обяви, че ще съкрати почти двойно добива на петрол.

Отговорност за нападението поеха йеменски бунтовници-хусити, но САЩ обвиниха Иран за атаките. Техеран категорично отхвърли обвиненията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!