Саудитският журналист Джамал Хашоги
на снимката: Саудитският журналист Джамал Хашоги

Главният прокурор на Саудитска Арабия поиска смъртно наказание за петима от 11-те обвиняеми за убийството на журналиста Джамал Хашоги, след като в четвъртък в Рияд стартира съдебен процес. Всичките 11 обвиняеми присъстваха с адвокатите си по време на стартирането му в столицата, според изявление на главния прокурор.

Саудитска Арабия е отправила на два пъти официални искания за представяне на доказателства от Турция – където Хашоги беше убит в консулството на кралството в Истанбул, но до този момент няма пристигнал отговор. Имената на 11-те обвиняеми не са официално оповестени, предава АФП.

Хашоги, сътрудник на „Вашингтон пост“ е убит на 2 октомври в това, което Рияд нарича „измамна“ операция.

59-годишният саудитски критик на Рияд е бил удушен, а тялото му нарязано на парчета от екип от 15 саудитци, изпратени в Истанбул за убийството, според турски официални лица. Според докладите, останките му, които все още не са открити, са разтворени в киселина.

На 30 декември турска телевизия излъчи материал от камера за видеонаблюдение, показващ мъже, които носят куфари и чанти, в които се предполага, че са съдържали части от тялото на убития саудитски журналист Джамал Хашоги. Кадрите, показани на телевизия „А-Хабер“, включват трима мъже, които внасят пет куфара и две големи черни торби в дома на генералния консул на Саудитска Арабия в Истанбул.

Резиденцията се намира в близост до саудитското консулство, където Хашоги е бил убит в началото на октомври. Това убийство постави на изпитание отношенията на Рияд със Запада. Позовавайки се на неназовани турски източници, „А-Хабер“ каза, че разчлененото тяло на Хашоги е вътре в куфарите и чантите.

Консулството и резиденцията бяха претърсени от турските власти през октомври заедно с няколко други места. Анкара поиска екстрадиране на заподозрените от Саудитска Арабия, за да бъдат съдени в Турция, но исканията й бяха многократно отхвърлени от Рияд.

Американската централна разузнавателна агенция заключи, че фактическият лидер на кралството, принц Мохамед бин Салман, е най-вероятният разпоредител на убийството на Хашоги. През ноември обаче генералният адвокат на Саудитска Арабия изключи каквото и да било участие на младия принц, чиито реформаторски имидж в чужбина бе сериозно опетнен от убийството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!