Eрик Друе, който се наложи като един от лидерите на френското движение на „жълтите жилетки“, е бил задържан снощи близо до парижкия булевард „Шанз-Елизе“.

Той се намира в предварителния арест за „организиране на демонстрация без предварително разрешение“, съобщи в. „Фигаро“ като се позова на парижката прокуратура.

Според полицейски източник водачът на „жълтите жилетки“ е бил задържан на път към Шанз-Елизе, където бил призовал свои симпатизанти да се съберат.

В сряда 30-годишният мъж, който е шофьор на камион, родом от Мелюн в департамента Сен е Марн, беше призовал във видеоклип във Фейсбук да се предприемат „действия“ на прочутия парижки булевард.

Към 19 ч. снощи няколко десетки души се събраха на Шанз-Елизе, близо до Триумфалната арка, и очакваха Друе, съобщи „Фигаро“.

Парижката префектура съобщи, че освен Друе са били задържани и други „жълти жилетки“ за установяване на самоличността им.

Това е вторият арест на мъжа. Той беше задържан 22 декември за организиране на демонстрация на „жълтите жилетки“ и по-късно беше поставен в предварителен арест за „носене на забранено оръжие“ – палка, и за „участие в група, която планирала извършване на насилие и вандализъм“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!