Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Консенсус за финансирането на федералното правителство по време на консултациите при президента Доналд Тръмп не бе постигнат. Представителите на двете основни партии – републиканци и демократи – не са успели да се договорят по въпроса, въпреки продължителните разговори. Президентът Доналд Тръмп е насрочил нови консултации за петък, 4-и януари.

Заради липса на бюджетни средства, федералното правителство частично не работи вече 12 дни. То прекрати работата си на 22 декември и до момента законодателите не са успели да приемат бюджет. Основният източник на различия е финансирането на стената по гранцита с Мексико, пари за която демократите не искат да отпускат. Във връзка с това преди Нова година президентът заяви, че спирането на работа на правителството ще продължи докато те се съгласят с този разход. Закондателите на САЩ още не са приели бюджета за 2019 година.

Междувременно президентът на САЩ попадна под „приятелски огън“, след като бившият кандидат-президент на Републиканската партия и новоизбран сенатор от щата Юта Мит Ромни нападна ожесточено президента Доналд Тръмп, заявявайки, че той „не е достоен за президентския пост“ и действията му са отчуждили съюзниците на Америка. Критичните забележки от републиканския кандидат за президент от 2012 г. идват в момент, когато той и други депутати се подготвят да заемат местата си в новия Конгрес.

Това е най-новият обрат в отношения, затопляли се и изстудявали през годините. Ромни нарече кандидатът за президент Тръмп измамник и мошеник през 2016 г. Но миналата година той благодари на Тръмп за неговото одобрение, когато Ромни се кандидатира за сенатор от Юта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!