Антон Антонов, проф. Олег Асенов
На снимката: Антон Антонов, директор на „Национално ТОЛ управление“ /ляво/ и проф. Олег Асенов

Заради измами АПИ спря конвертирането на хартиени винетки в електронни, съобщиха от агенцията на специален брифинг. АПИ няма да глобява до 15 януари заради липса на винетка.

„Повече от 33% от винетките са недобросъвестно конвертираните. 168 винетки са конвертирани за един регистрационен номер. Те са валидно конвертирани. И второ имаме и 48 месечни винетки също конвертирани за един регистрационен номер. Броят на транзакциите, които са за конвертиране е повече от 150 пъти по-голям от броя на транзакциите за реално закупуване на винетни стикери“ , мотивира решението да спрат този механизъм проф. Олег Асенов, ръководител на отдел „Информационно обслужване“ в Националното ТОЛ управление.

Асенов е категоричен, че няма бъг в системата и подчерта, че тя е много сложна и е необходимо време докато заработи в пълен обем.

Директорът на Националното ТОЛ управление в Агенция „Пътна инфраструктура“ Антон Антонов призова хората да имат търпение и увери, че от 7 януари ще бъдат пуснати електронни винетки за купуване на гише в големите бензиностанции и в EasyPay. Това бе казано в отговор на журналистически въпрос защо има места, на които хората няма как да си купят електронна винетка.

„Има инсталирани 150 терминала в момента на бензиностанциите. Само на ГКПП „Капитан Андреево“ има поставени апарати за самотаксуване, а днес – на ГКПП „Дунав мост“. До края на месеца ще има на всички гранични пунктове“, заяви Антонов и уточни, че повечето хора имат валидни винетки до края на януари.

На въпрос откъде влизащите в страната да си купят винетки и защо ги принуждават да се движат незаконно по пътищата ни Антонов обясни, че вариантите са абсолютно същите – сега чрез електронно приложение, а от 7 януари и на гише. Той поясни, че към момента все още няма отчетени глоби, а за наличието на винетки следят ТОЛ полицията и пътната полиция.

„Ще глобяваме най-вероятно от 15 януари. В момента се прави информационна кампания, за да свикнат хората с електронните винетки“, каза Антонов.

Запитан как пътната полиция ще разбира, че водачите имат електронна винетка, проф Асенов обясни, че в най-кратък срок те ще имат достъп до тази информация на своите таблети. Въпросът беше провокиран от изказването на Главен инспектор Илия Георгиев от Главна дирекция „Национална полиция“, който каза, че закупуването на електронна винетка трябва да се доказва с документ, който удостоверява наличието й. Въпреки това от АПИ увериха, че не е необходимо да се носи такъв документ.

На въпрос защо системата и терминалите не са били готови до 1 януари и днес цари пълен хаос, Асенов обясни, че системата се надгражда и няма забавяне. Той подчерта, че тя е била в режим на тест от 18 август и до пускането й е преминала през редица тестове, включително и със съдействието на Световната банка.

„Няма как система с такава сложност и комплексност да се случи за миг. Системата беше въведена успешно на 1 януари 2019 г. с функционалност, която дава възможност на потребителите на пътя да я използват. АПИ направи всичко необходимо тя да бъде въведена и да се обогатява функционално с всеки изминал ден“, заяви Асенов и добави, че до другата седмица ще бъдат добавени и езиковите функционалности в мобилните приложения.

Проф. Асенов посочи още, че над 3700 камиона досега са закупили електронни винетки. Директорът на Националното ТОЛ управление в Агенция „Пътна инфраструктура“ Антон Антонов добави, че ще бъде създаден и кол център за проблеми с винетките и обясни, че ако някой е купил две винетки, ще могат със заявление към АПИ да го докажат и парите им ще бъдат върнати по банковата им сметка.

Стана ясно още, че в понеделник ще бъдат пуснати за обществено обсъждане тол тарифите и обхватът им, защото на 16 август системата ще заработи

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук