Руският перзидент Владимир Путин по време на концерт поздравява руснаците в Крим по повод 5 -тата годишнина от анексията на полуострова (18 март 2019)

Европейският съюз удължи за една година ограничителни мерки срещу Русия във връзка с анексията на Крим. Мерките са част от стратегията, приета през 2014 г. за непризнаване на обединението на полуострова с Русия. Това се казва в изявление на Съвета на ЕС, разпространено в понеделник в Брюксел.

В него се посочва, че санкциите са удължени до 23 юни 2022 г.

Санкциите срещу Русия бяха приети от Европейския съюз през юни 2014 г. Те забраняват на европейския бизнес да поддържа всякакви контакти с кримски предприятия, забранява на европейските авиокомпании да летят до Крим и корабите да влизат в кримските пристанища. Също така въвежда пълна търговска блокада на полуострова и забранява на страните от ЕС да издават визи на жители на Крим, получили руски паспорти.

Санкциите се удължава ежегодно без обсъждане, тъй като през 2014 г. ЕС определи, че ограниченията ще останат в сила, докато Крим остане част от Руската федерация.

Този пакет от ограничителни мерки е един от трите, въведени от Европейския съюз срещу Русия през 2014 г.

В допълнение към него има и черен списък на физически и юридически лица в Русия и Украйна, за които ЕС смята, че участват в дестабилизацията на ситуацията в Украйна. Той се подновява за 6 месеца през март и септември. Третият пакет са секторни икономически санкции срещу редица руски държавни компании в отбранителния и петролния сектор, както и пет водещи руски банки, който също се удължава два пъти годишно – през януари и юли.

Припомняме, че анексирането на Крим започна в края на февруари 2014-та година. Тогава руски войски без нашивки, наречени „зелените мъже“ или „добрите хора“, се появиха в различни части на Крим.

На 16 март на полуострова се проведе референдум. Той беше организиран от проруските политически сили и бойкотиран от мнозинството от местните украинци и татари. Резултатите показаха 97% подкрепа в полза на присъединяването към Русия.

Руският парламент одобри анексирането на полуострова на 21 март, въпреки че Европейският съюз и Съединените щати отхвърлиха референдума като фалшив и наложиха санкции срещу Москва.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук