на снимката: Калин Анастасов

С 69% е увеличението на секциите в чужбина за предстоящите парламентарни избори на 11 юли, спрямо изборите през април 2021. Това каза на брифинг Калин Анастасов, заместник-председател на работна група „Избори“ в МВнР.

„784 секции в 68 държави ще бъдат разкрити в чужбина. Уведомили сме ЦИК за точността в цифрата, която изнесоха. 65 344 ще са българските граждани, за които получихме списък от ЦИК, да се включват в списъците за гласуване в чужбина. Неподалите заявление също ще могат да гласуват, попълвайки декларация“, обясни Анастасов.

Най-голям брой секции ще бъдат разкрити във Великобритания – 135.

„Всеки един български гражданин в Обединеното Кралство, който желае да упражни правото си на глас, ще може да го направи на 11 юли“, категорични са външно министерство.

Значително нарастване в броя на секциите има и в Турция, където те ще бъдат 121. На трето място е Германия със 116.

В Азия, Австралия и Океания в 7 държави ще бъдат открити 16 секции в 7 държави. 16 секции в 13 държави ще бъдат разкрити в Близкия изток и Африка. В Източна Европа и Централна Азия – 17 секции в 7 държави. В Югоизточна Европа – в 12 държави в 172 секции. В Европа – 483 секции в 22 държави.

Анастасов поясни, че 110 секции са разположени в дипломатически и консулски представителства. „674 секции ще са извън дипломатически и консулски представителства. 8 секции ще има в държави, в които България няма дипломатически и консулски представителства. За първи път секции извън консулство ще има в Албания и Япония“, добави той.

Също днес, стана ясно, че обществената поръчка, която Централната избирателна комисия (ЦИК) ще готви за доставка на нови машини за гласуване, ще бъде сключена с държавното дружество „Информационно обслужване“. Това решиха членовете на комисията на заседанието й в понеделник.

След проведени на 15 юни разговори с производителя на устройствата „Смартматик“е станало ясно, че компанията няма правна готовност да оперира в България. По тази причина ЦИК е решила да покани „Информационно обслужване“, която е оторизиран представител на „Смартматик“, за провеждане на преговори и сключване на договор.

Максималната прогнозна стойност на поръчката е 8 923 400 лв. Вместо първоначалните 1500 машини, в ЦИК са решили, че ще искат 1637 броя, колкото са налични в складовете на „Смартматик“ в Амстердам. Така се очаква, че ще се улесни подготовката и на президентските избори през есента на тази година, за които също се прогнозира, че ще бъдат необходими допълнителни устройства. В поръчката влизат още 19 500 смарткарти, софтуерни консултации и др.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук