Златен век

Строежът на спорния небостъргач „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ ще бъде спрян поради изтекло разрешение за строеж. Това съобщи началникът на ДНСК Влади Калинов на пресконференция в регионалното министерство.

Разрешението за строеж е изтекло още през януари 2020 година. „Артекс“ претендира, че разрешението им за строеж има валидност до 2022 г. Текстът в закона обаче говори нещо съвсем различно, каза Калинов.

Той акцентира, че през годините „Артекс“ е получавала подкрепата на държавата и на Столичен община чрез промени в законодателното в полза на строителната фирма. Той допълни, че становището на ДНСК е категорично и ясно.

По-рано през деня, преди окончателното решение, служители на строителната компания „Артекс“ излязоха на протест пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Те настояват институциите да преразгледат решението си и да им позволят да завършат сградата на „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“.

С лозунги: „Искаме да си свършим работата на „Златен век“ в този век“, „Не участваме в предизборни борби! Не сме сменяли партии! Само градим! – работници и служители на компанията огласиха министерството.

Арх. Пламен Мирянов-младши увери, че всичко е законно покрай строежа им и те облагородяват района, а не му вредят. Междувременно имаше и контрапротест от жители на кв. Лозенец.

Припомняме, че през 2017 година, по предложение на ГЕРБ, законът беше променен и строителните разрешителни получиха удължаване. Така „Златен век“ попадна в заварено положение, ремонтът на закона получи името – Поправката „Артекс“.

Строителството на небостъргача беше спряно, след като се оказа, че политици са купували апартаменти от компанията на цени под пазарните. Сред тях бяха и „дясната ръка“ на Бойко Борисов – Цветан Цветанов; бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева, бившият министът Николина Ангелкова, бившият зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева; бившият редседател на комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Всички те бяха разследвани от антикорупционната комисия, заради съмнения за нарушения на закона във връзка с пидобиването на луксозни имоти на цени под пазарните. Прокуратурата не видя нарушения.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук