Протестът на „Артекс“ за Златен век ред МРРБ
Протестът на „Артекс“ за Златен век ред МРРБ

Служители на строителната компания „Артекс“ излязоха на протест пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството тази сутрин. Те настояват институциите да преразгледат решението си и да им позволят да завършат сградата на „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“.

С лозунги: „Искаме да си свършим работата на „Златен век“ в този век“, „Не участваме в предизборни борби! Не сме сменяли партии! Само градим! – работници и служители на компанията огласиха министерството.

Арх. Пламен Мирянов-младши увери, че всичко е законно покрай строежа им и те облагородяват района, а не му вредят.

Той коментира, че радостта им от справедливото решение на ВАС, което потвърждава, че разрешителното им за строеж е валидно, е продължила кратко, защото са научили от медиите, че ДНСК отново разглежда вариант строежът на сградата да бъде спрян.

„Ние не се съгласяваме с това. Това е пълно незачитане на принципите на правовата държава, административен произвол и незаконосъобразен акт“, заяви арх. Мирянов.

По думите му твърдението на институциите, че строителното им разрешение е валидно до 2020 г. не е вярно и уточни, че то е във валидност до 2022 г. Добави още, че заради съдебните битки две години не са могли да строят. Според него това време трябва да им бъде зачетено, тъй като те са спечелили делото.

„Те взимат теза, която е по-удобна за тях и е удобна, за да успокоят масите, политици, за да направят своите политически кампании. Могат винаги да вземат и другата теза, но не искат. Самият управител на ДНСК казва, че знае другата теза, но не иска да я вземе, защото тя е неудобна“, коментира още той.

Арх. Мирянов обясни, че е имало проверки на обекта им в „Лозенец“ и те са завършили без да открият нарушения. „Те не могат да се захванат за нищо. Единственото, което взимат като казус е това разрешение“, подчерта той и добави, че твърдението на районния кмет Константин Павлов, че нямат разрешително за строеж е абсурдно и е клевета.

Стана ясно още, че протестите им продължават, защото трябва да бъдат чути.

Мирянов коментира, че на техния протест има над 500 души, а демонстрациите на гражданите от ИК „Лозенец“ са били подкрепени от 20 души.

„Огледайте се. Има някаква истина. Тя е само една, нека да я спазим“, заяви арх. Мирянов и каза, че ако се наложи ще търсят правата си в съда.

От думите му стана ясно, че милиони са загубите на „Артекс” за времето, в което строежът е бил спрян. Не може да си обясни и кой, и защо, има против една висока сграда, която ще бъде културен център, и защо е против да има нови работни места.

„Защо ги дразни да има църква на върха. Това не е за наша слава, това е за слава на Господа. Кръстът Господен ще бъде издигнат на най-високата точка на квартала. Ние не искаме нищо лошо, само доброто за „Лозенец“ и София“, подчерта той и добави, че тяхната сграда не засенчва други, тъй като се извисява на север.

Никола Вапцаров от ИК „Лозенец” от своя страна заяви, че всичко казано по време на протеста, са изопачени лъжи.

„Те протестират, за да не бъде спазен законът. Ние протестирахме, за да бъде спазен законът. Хора, които са очевидно платени, защото си носят каските, които са в икономически взаимоотношения със строителя, идват тук да защитават правото. Ние защитавахме закона, когато протестирахме и продължаваме да го защитаваме. Няма да позволим едни олигарси да оказват натиск върху администрацията за сметка на гражданите на „Лозенец”. Там живеят 60 000 семейства, не 600“, коментира Вапцаров. Той заяви, че няма да позволят да бъде смачкан законът заради частен интерес.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук