Златен век

Върховният административен съд остави в сила решението от ноември миналата година на Административния съд на София по делото, свързано със „Златен век“. Това означава, че строежът на сградата в столичния квартал „Лозенец“ може да продължи.

При установените факти, правилен се явява крайният извод на първостепенния съд от 06.11.2020 г. за материална незаконосъобразност на заповедта. Административното дело беше образувано пред ВАС по две касационни жалби, подадени от Директор на Дирекция „Правна“ при ДНСК и по протест от зам.-градски прокурор на Софийска градска прокуратура.

Решението на съда поне към този момент установява, че строежът на небостъргача може да продължи освен ако не се появят други пречки.

Относно първия строеж „административна сграда“, спрян от Директора на ДНСК, е установено по безспорен начин, че констатираните отклонения от проекта не са съществени, а именно : Не е променена строителната конструкция на сградата „и“ не е променен вида на конструктивните елементи „и/или“ натоварнията в сградата, които условия следва да са кумулативно изпълнени съгласно приложимата норма. Що се отнася до липсата на обезопасителна мрежа на строежа и шпакловка в подземните три нива, както се каза по-горе, в оспорената заповед липсват мотиви.

Относно втория строеж, предмет на заповедта, така наречения „изкоп/насип с дълбочина около 15 метра“ е установено, че същият е бил засипан от възложителя няколко дни преди издаване на заповедта. Следователно, в тази част процесната заповед се явява издадена в нарушение на чл. 224, ал. 5 ЗУТ.

Касационната инстанция приема, че не са били допуснати нарушения на съдопроизводствените правила от категорията на съществените, въпреки обратните твърдения в касационните жалби. Поради това решението на първоинстанционният съд трябва да бъде оставено в сила като валидно, допустимо и правилно.

Решението на ВАС е окончателно. Припомняме, че строежът на небостъргача беше спрян след скандала „Апартаментгейт“, при който бяха уволнени редица държавници от ПП ГЕРБ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук