Десислава Трифонова
На снимката: Бившата шефка на БАИ - Десислава Трифонова, Източник: Стоп кадър bTV

Десислава Трифонова, бившият шеф на Българската агенция по инвестиции (БАИ), днес в интервю за bTV призна, че по време на нейното управление, макар и кратко, не са привлечени никакви чуждестранни инвестиции. Вчера тя се оплака, че е била грубо уволнена новия шеф – Стамен Янев. По-късно пък Mediapool разкри, че Трифонова се е върнала на работа във фонд „Земеделие”, където щатът и се пази от цели 3 години.

Пред bTV Трифонова обаче изрази увереност, че се е справила блестящо като шеф на агенцията, въпреки нулевите приходи от чуждестранни инвестиции, тъй като не отговаряла само за инвестициите от чужбина, а и с местни бизнеси.

Тя се похвали, че през последните 5 месеца, откакто тя стои начело на БАИ, са постигнати невиждани досега резултати – сертифицираните инвестиции са били на стойност над 1 мрд. и 100 млн. лв.

Трифонова още каза, че е била назначена без конкурс от бившия министър на икономиката, тъй като за поста не се изисквал такъв. Бившата шефка на БАИ се е познавала лично и с премиера Бойко Борисов, откакто са работили заедно в екипа на Марияна Николова, като ги свързвали различни теми в областта на инвестициите.

Пред Mediapool шефът на фонд „Земеделие” Васил Грудев съобщи, че Трифонова се връща на предишната си позиция като експерт в дирекция „Договориране“ на европроекти във фонда:

„Трифонова от три години е все командирована по различни ведомства. Основният ѝ щат обаче си стои във фонд „Земеделие“. Сега автоматично по Закона за държавния служител идва за възстановяване на позиция тук. Нямам поле за действие. Помолена е да излезе в дълъг неплатен отпуск“, обясни Грудев.

Вчера Трифонова се оплака, че била „изгонена от агенцията”, Стамен Янев нахлул в кабинета и и дори не и дал време да си събере нещата. Тя определи тези действия като реваншизъм, но обясни, че нямало да атакува уволнението си в съда, тъй като й е под достойнството да обяснява, „че трябва да бъда изпълнителен директор на агенцията“.

Десислава Трифонова, оказва се, е дъщеря на емблематична фигура от съдебната система – Цветанчо Трифонов. Именно той е най-дългият председател на съд, като в тази сфера той е работил единствено като шеф – първо е бил председател на Районния съд в Кнежа, а след това на този в Козлодуй.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!