Златен век

С окончателно решение на Върховния административен съд строежът на сградата „Златен век“ може да продължи.

Върховните съдии оставиха в сила определението на административния съд в София, който спря заповедта на ДНСК за ново спиране на строежа.

Делото на предпоследната инстанция беше образувано по частна жалба на ДНСК срещу определението на първоинстанционния съд. С него беше допуснато обезпечение на предявен от „Артекс“ иск срещу ДНСК по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Според определението на ВАС Административният съд в София е приел правилно, че представените от „Артекс“ доказателства за финансови вреди, които биха настъпили от последващо спиране на строежа, безспорно установяват и наличието на обезпечителна нужда от спиране на административното производство.

Върховните магистрати приемат, че искът е подкрепен от достатъчно убедителни писмени доказателства и на следващо място за ДНСК не биха настъпили каквито и да е вреди от допуснатото обезпечение с оглед характера на приложената от съда обезпечителна мярка.

Когато през юни административният съд в София се произнесе, стана ясно, че загубите заради престой са близо 5 млн.лв. Неустойките към клиенти заради удължаване на срока на строителството – 2,5 млн.лв.. А пропуснатите ползи заради отказали се достигат близо 11 милиона.

Припомняме, че скандалите около „Артекс“ започнаха през 2017 г. когато по предложение на ГЕРБ, законът беше променен и строителните разрешителни получиха удължаване. Така „Златен век“ попадна в заварено положение, ремонтът на закона получи името – Поправката „Артекс“. Строителството на небостъргача, обаче, беше спряно, след като се оказа, че политици са купували апартаменти от компанията на цени под пазарните.

В анкета направена сред читателите на ДЕБАТИ.бг стана ясно, че 77% от тях смятат, че спорният строеж трябва да продължи и да се довърши. 21.6%, от анкетираните са против довършването на небостъргача в кв. Лозенец.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук