кацаров
Доц. Петър Атанасов на протест пред "Пирогов"

Лекуващият лекар на д-р Кацаров – завеждащ Клиниката по вътрешни болести в „Пирогов“ и Covid отделението доц. Петър Атанасов обяви, че служебният здравен министър е съобщил изкривена информация за своята диагноза.

„Диагнозата е остра или подостра чернодробна недостатъчност и това е работна диагноза, по която аз съм работил, за да изключа усложнения, като лично аз съм му обяснил, че пускам това изследване да не заплащат изследвания, които са доста скъпи. Това е изключение, което съм направил, защото е Стойчо. Направил съм го като за брат, а той се оказа Павлик Морозов, продаде ме за дребни политически дивиденти“.

Аз се грижа за пациентите си, не преглеждам фантоми или измислени хора, заяви още доц. д-р Петър Атанасов.

Повод за думите на доц. Атанасов бяха твърденията на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, според когото в лечебното заведение са завеждани фиктивни пациенти с цел да се точи Здравната каса, а самият той притежава епикриза за чернодробна цироза, без на практика да има такова заболяване.

„Бях пациент на „Пирогов“, нямам нищо против лекарите там. Лежах с Ковид-19. Но и аз съм един от пациентите с фалшива диагноза от там“. Това съобщи пред бТВ Кацаров в четвъртък. Той показа епикриза от „Пиригов“, в която пише, че в периода 21-25 януари е лежал в болницата с остра чернодробна цироза. „Никога не съм имал чернодробно заболяване и не съм лежал в този период в „Пирогов“.

Доц. Атанасов днес в ефира на БНТ показа епикризата на Кацаров и обясни, че той наистина има две „пролежавания“ в болницата. И второто, за което министърът говори, е от януари тази година. Атанасов призна, че лично е лекувал Кацаров и дори е проявил повече от необходимото внимание към Кацаров. Атанасов посочи, че като лекар и като адвокат, който доскоро е оглавявал НПО, занимаващо се със съдене на лекари, Кацаров би трябвало да е наясно, че има разлика между заглавие на клинична пътека и окончателна диагноза. И цирозата е само заглавие на пътеката. Диагнозата му е остра чернодробна недостатъчност, която „минава и заминава“, обясни Атанасов.

„Епикриза притежава, да, но не я показа. Не обясни каква е диагнозата му. Не направи разлика между заглавие на клиничната пътека и диагнозата по Международния код на болестите, заболя ме устата да го повтарям. Той няма диагноза цироза, не съм и мислил да допусна, че има цироза, защото това е инвалидизиране. Гнусното е, че със същата лъжа стартира проверката, а работният екип прозвъняваше пациентите, манипулирайки ги с въпроса: Лежали ли сте с цироза в „Пирогов“?“, обясни доц. Атанасов.

„Проявих към г-н Кацаров много повече внимание, отколкото се полага, отколкото съм проявявал към всичките си други пациенти. Това е грешката ми“, коментира медикът.

Той беше един от многото лекари, които за втори ден излязоха на протест пред сградата на спешната болница против отстраняването на доскорошния директор проф. д-р Асен Балтов.

„Протестът е срещу лъжите, които се насаждат сред обществеността и то преднамерено, от хора, които би трябвало да са изключително отговорни“, коментира още доц. Атанасов.

Самият проф. Балтов също нарече твърденията на Министерството на здравеопазването от четвъртък откровени лъжи и опорки. Той твърди, че в „Пирогов“ всичко е прозрачно. „По време на пандемията сме похарчили над 8,5 млн. лв. за лечението на пациентите. Не сме се опитвали да спестяваме, за да правим полумедицина“.

„Афектиран съм малко, виждам какво се случва. Колегите са меко казано бесни. Министърът е председател на НПО, който дойде в министерството със своите хора и започна да прави проверки в големите структуроопределящи болници“, обяви Балтов. И се присъедини към исканията за оставката на шефа на здравната каса, тъй като „си позволява след двете вълни и след като изкарахме кошмарни месеци в болницата, да пуска проверки“.

Балтов нападна служебния министър, че за последните ваксинациите не са се увеличили, нито има план за есента, а „Делта“ вариантът е тук и се неглижира. Всъщност неотдавна бе представен план, какъвто досега нямаше.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук