Стойчо Кацаров

Министерството на здравеопазването публикува данни от Протоколи за извършената проверка от НЗОК на  „Пирогов”, при която беше установено, че болницата трябва да върне 1 милион лева.

Причината за това е, че е установена отчетена, но неизвършена дейност на над 400 лица за над 1 милион лева. Повечето от тях са отчетени с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Някои от тях дори са се оказали служители на болницата.

На случаен принцип НЗОК е провела анкета сред част от „болните“, които са заявили, че не са били лекувани в болницата. За друга част от „болните“ е установено, че са част от персонала на болницата и по време на „лечението“ им са били на работа в лечебното заведение по график.

Всеки от тези 400 пациенти с невярна диагноза би могъл на основание на издадената епикриза да се снабди с ТЕЛК решение и пенсия за инвалидност, поради общо заболяване.

В случая, смяната на директора за извършени нарушения е единствената законова възможност за реакция на принципала на лечебното заведение и не е оценка за дейността на медицинския персонал, каквито внушения се правят. Министерството на здравеопазването се отнася с уважение и респект към труда на почтените лекари и сестрите, работещи в болница „Пирогов“, заявяват от министерството.

Припомняме, че вчера стана ясно, че директорът на „Пирогов“ проф. Балтов е отстранен, а неговото място заема проф. Иван Поромански.

Случаят става все по-интересен…

Аз съм един от фалшивите пациенти на „Пирогов”. Аз самият съм един от хората с диагноза „чернодробна цироза“. Това обяви пред бТВ служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, показвайки и епикриза.

„Лежал съм в „Пирогов“, но не с цироза, не са ми правени такива изследвания. Тоест, аз съм един от фалшивите пациенти“, каза още Кацаров и показа в студиото фалшивата история на заболяването. „Аз лежах в болницата ноември месец, тази епикриза е от 21 до 25 януари. Не съм бил там, а още по-малко с такива диагноза“, добави той.300-320 хиляди лева“, поясни още министър Кацаров. Според него той „се изправя срещу здравната олигархия и знае какво го очаква“.

Кацаров добави, че е сигурен, че 99% от персонала на „Пирогов“ не знае какво е правено в болницата.

„Няма друг изход освен да уволня директора на „Пирогов“, иначе ще извърша нарушение“, каза Кацаров във връзка с уволнението на проф. Балтов.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!