Петер де Врийс

Холандският журналист Петер р. де Врийс, който беше критично ранен, след като бе застрелян посред бял ден в Амстердам миналата седмица, почина в болница, съобщават холандските медии. Това е поредно покушение срещу свободната журналистика, след като преди повече от месец самолет кацна принудително в Беларус, за да може от него да бъде свален и арестуван критичен срещу властта в Беларус

„Петер се бори до края, но загуби битката“, заяви семейството му в изявление до RTL. „Той беше заобиколен от хората, които го обичаха в мига на смъртта си“, добавиха те.

Петер де Врийс, един от най-известните холандски репортери, борещ се срещу престъпления, беше прострелян в главата миналата седмица в центъра на Амстердам. Оттогава журналистът се бореше за живота си в болница. Полицията задържа трима заподозрени.  Очевидци казаха пред местните медии, че 64-годишният журналист и телевизионен водещ е бил прострелян до пет пъти, включително веднъж в главата.

Журналистът беше аплодиран за смелите си репортажи за холандския подземен свят. Той беше нападнат след едно от редовните си участия в телевизионно шоу.

Стрелбата беше описана като „шокираща и неразбираема“ от служебния премиер Марк Рюте.

„Атака срещу смел журналист, а също и атака срещу свободната журналистика, която е от огромно значение за нашата демокрация, нашата конституционна държава, нашето общество“, добави той.

„Това е черен ден не само за хората, близки до Петер Р. де Врийс, но и за свободата на словото“, каза министърът на правосъдието Фердинанд Граперхаус пред журналисти.

„В Нидерландия искаме журналистите да могат да провеждат всякакво разследване, напълно свободно. Тази свобода беше сериозно накърнена.“

Комитетът за защита на журналистите призова властите да „определят дали причина за стрелбата е била работата му и да гарантира, че нападателят и ръководителите на атаката ще бъдат изправени пред съда“.

Съобщения за солидарност заляха нидерландските социални медии, включително от кралското семейство, които публикуваха на официалната си страница във Facebook, че са дълбоко шокирани от новината.

Де Врийс отдавна се смяташе за потенциална мишена на престъпниците, които разследва. Още през 2019 г. журналистът заяви, че е „в черния списък“ на заподозрения за бос на организираната престъпност Ридуан Таги, който беше екстрадиран в Нидерландия от Дубай по-късно същата година. В момента той се намира в затвора с максимална сигурност в град Вугт в южната част на Нидерландия, докато чака дело заедно с 16 други заподозрени.

В миналото Де Врийс е получавал полицейска защита след заплахи, свързани с участието му в наказателни дела срещу високопоставени личности като репортер и в съда. Де Врийс е участвал в няколко дела, довели до призиви от страна на тъмния свят за „ликвидацията му“.

Държавният оператор NOS съобщи, че напоследък Де Врийс е действал като съветник на Набил Б., държавен свидетел по дело срещу предполагаем наркобос, стартирано през март. Сигурността по случая бе изключително засилена, тъй като през 2019 г. адвокатът на Набил Б. Дерк Виерсум беше застрелян на улицата пред дома си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!