Кръводаряване

Опашка от желаещи да дарят кръв се изви днес пред Центъра по трансфузионна хематология в София. Това стана след вчерашния призив на болница „Пирогов“ към гражданите за доброволно и безвъзмездно кръводаряване – особено към хората с рядката кръвна група А положителна.

Количества от нея бяха необходими за предстоящите операции на 17-годишното момиче, което беше блъснато в петък от автобус на градския транспорт в столицата.

„Ударена на пешеходна пътека в ж.к. Люлин гр. София. Това е нашатa Алекс! Нашата танцуваща и прелестна Александра Нинова!“ – това пишат в социалните медии от танцов ансамбъл „Средец“.

Процедурата не плаши повечето хора.

„Аз съм познат с Александра Нинова, която беше блъсната от автобус. Ходихме заедно на английски миналата година и случилото се ми повлия емоционално. Исках да направя нещо добро и да даря кръв за нея. За първи път дарявам кръв, но не се притеснявам от процедурата. Цялата тази процедура е нещо хуманно, не трябва да има финансов стимул“, каза Мартин Димитров, познат на пострадалата.

Повечето хора подчертаха, че финансовият стимул не е от значение и че България трябва да вземе пример от други страни, които са създали доста успешна кампания за кръводаряване.

„Статията за момичето, което е прегазено от автобус ме мотивира. Трябва да се увеличи броя на кръводарители чрез кампания. Така е в повечето държави. В Тайланд на всеки три месеца всяка компания дарява кръв. Това може да се направи и в България“, заяви Атанас Тетиков.

„Дойдох да помогна с каквото мога. Процедурата не може да ми навреди с нищо. Няма нищо страшно и опасно в това финансовият стимул не е от значение“, каза Георги.

Припомняме, че „Пирогов“ отправи апел за спешно кръводаряване. Всеки ден болницата се нуждае от кръв и кръвни продукти, за да може да оказва своевременна помощ на настанените за лечение пострадали лица.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук