Александруполис военна база

Военни бази в Гърция ще се използват за евентуална реакция на НАТО при напрежение между Русия и Украйна, съобщават  гръцките медии, като се позовават на информация от Вашингтон.

При евентуална военна намеса на Русия в Украйна американските военни сили ще използват военната база Суда до остров Крит, както и пристанище Александруполис, където се струпва военна техника на не повече от 50 километра от българската граница.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви пред американски медии, че пристанище Александруполис е „естествена входна точка за войските на САЩ и НАТО в региона на Източна Европа“. Парламентът в Атина с мнозинство ратифицира договора за военно сътрудничество със САЩ за следващите пет години.

В последните два  месеца се извършва мащабна операция по прехвърляне на американска военна техника в Александруполис, съобщава вестник „Ризоспастис“. Хеликоптери и танкове се струпват на пристанището, допълва информацията „Катимерини“.

Интересно е, че явно НАТО явно не намира България за надежден сътрудник, ако се съди по решението да струпва военни сили в Гърция и Румъния, вместо в България, която очевидно има по-добро стратегическо разположение при евентуален конфликт с Украйна. За това може да са помогнали непрестанните опити на някои кръгове да омаловажат договора ни с Алианса и да ни отдалечат от ангажиментите ни към него. Такова поведение се наблюдава и по високите етажи на властта. Пример за това е коментарът на министъра на отбраната Стефан Янев, че разполагането на  войски на НАТО у нас не е нужно.

В Румъния и в Гърция подобни съмнения няма. Напротив, те не само са готови да приемат войски на НАТО, но и  значително улесняват процеса, напълно наясно, че ще са си взаимно полезни.

Другата причина, за избора точно на Александруполис, може да е недоверието в Турция. Въпреки, че е член на НАТО, управляващите й често са показвали привързаност към Русия, а действията на президента Ердоган са абсолютно непредвидими.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук