Съветът на Руската федерация – горната камара на парламента, одобри законопроект, с който се преустановява участието на страната в Договора за ядрените ракети с малък и среден обхват на (INF), подписан между бившия Съветски съюз и САЩ през 1987 г. Руската Държавна Дума, долната камара на парламента, прие законопроекта, подаден от руския президент Владимир Путин, на 18 юни.

Путин реши да преустанови участието на Русия в договора през февруари в отговор на решението на САЩ да се оттегли от него в рамките на шест месеца, ако Москва не започне да го спазва. Русия и САЩ се обвиниха взаимно в нарушаване на споразумението през последните години, на фона на нарастващото напрежение.

Във вторник генералният секретар на Северноатлантическия пакт (НАТО) Йенс Столтенберг заяви на пресконференция, че за спасяването на договора Русия трябва до 2 август да унищожи своите ракети SSC-8, за които се твърди, че нарушава договора.

Кремъл категорично отхвърли обвиненията. Той дори показа ракетите в московския парк „Победа“ на 23 януари. Руските власти твърдяха, че ракетата има обхват по-малък от 500 километра, напълно в съответствие с Договора за ИНФ, който обхваща ракети с „къс“ обсег от 500 до 1000 километра и тези в „междинния“ диапазон – от 1000 до 5,500 километра.

Освен това Русия обвини САЩ в изпробването на безпилотни летателни апарати и други системи, забранени от Договора за ракетите със среден и малък обсег. Президентът Путин заяви на 20 февруари в обръщение към руското Федерално събрание, че ако САЩ разгърнат ракети със среден обсег в Европа, Русия ще бъде принудена да създаде и използва оръжия, които могат да ударят центрове, които вземат решения за използването на ракетните системи, заплашващи страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!