Кирил Петков
На снимката: Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков свиква Съвета по сигурността в Министерския съвет заради напрежението НАТО-Русия-Украйна. Той ще се проведе непосредствено след съвместното заседание на двете правителства на Република България и на Република Северна Македония в резиденция „Бояна“.

Основната задача на съвета е да анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност.

В сряда от 15 и 30 ч. председателят на Народното събрание Никола Минчев свиква извънредно заседание на парламента. В дневния ред е изслушване на министър-председателя, министъра на отбраната, министъра на външните работи и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване във връзка с конфликта Русия-Украйна, напрежението НАТО- Русия и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО по темите, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на Република България. За извънредно заседание по темата настояха от ГЕРБ.

Припомняме, че съюзниците от НАТО поставиха в готовност сили и изпратиха кораби и изтребители, за да подсилят отбраната на Източна Европа заради нарастващото напрежение. От Министерство на отбраната заявиха, че вариантите за отговор на НАТО се обсъждат на военно-техническо ниво.

„Към момента в Алианса се изпълняват утвърдените през 2014 г. Мерки за повишаване на сигурността и Мерки за адаптиране, както и приетите през 2016 г. мерки по т. нар. „засилено предно присъствие“ в Естония, Латвия, Литва и Полша и по „адаптирано предно присъствие“ в района на Черно море. Възпиращият ефект от тях за нашия регион се базира основно на създаване на условия за по-видимо присъствие на НАТО и повишаване на капацитета и оперативната съвместимост на съюзниците. Това се постига чрез провеждане на учения с участието на съюзнически сили, основно във военновъздушния и военноморски домейн, в т.ч. усилена мисия по охрана на въздушното пространство и оптимизиран график на операциите на Постоянните военноморски сили на НАТО“, заявиха от МО.

В съобщението се казва още, че вариантите за отговор на НАТО на нарастващото напрежение по границата на Украйна с Русия през последните месеци се обсъждат все още на военно-техническо ниво. Решение за техния обем и обхват, включително и за разполагането на сухопътни бойни групи в югоизточна Европа, предстои да бъде взето на политическо ниво в НАТО по време на предстоящата среща на министрите на отбраната през февруари, като се отчитат националните позиции на всички държави-членки.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук