Иван Сафронов
Иван Сафронов /снимка: Фейсбук/

Съветникът на генералния директор на „Роскосмос“ по информационната политика Иван Сафронов е задържан по подозрение в държавна измяна. Според ТАСС по данни на пресслужбата на държавната корпорация, задържането не е свързано с текущата му работа.

Според руския Център за връзки с обществеността на ФСБ, той е заподозрян, че е предал държавна тайна информация на представител на една от специалните служби на НАТО. Сафронов е изправен пред 20 години затвор.

От държавната корпорация подчертаха, че на Сафронов е повдигнато обвинение по чл. 275 от Наказателния кодекс на Руската федерация (държавна измяна). „В момента се провеждат разследващи дейности“, подчерта руската космическа агенция и добави, че задържането на съветника на генералния директор не засяга текущата работа в държавната корпорация.

Пресслужбата отбеляза, че „Роскосмос“ предоставя всякакъв вид помощ на разследващите органи.

Според източник в органите на реда, Сафронов е бил задържан от служители на ФСБ. По-рано беше извършен обиск в апартамента му, като разследващите иззеха документи и електронни носители.

Според Кремъл случаят не е свързан с журналистическата дейност на Сафронов. Говорителят на президента Дмитрий Песков отбеляза, че Владимир Путин не е бил информиран за задържането му, тъй като „няма нужда да се информира държавния глава за всички нюанси на работата на контраразузнаването“.

Ръководителят на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин каза, че съветникът не е имал достъп до класифицирана информация.

В съда Сафронов заяви, че не признава вината си. Той е отказал да даде показания по време на разпита.

Сафронов е роден в Москва през 1990 година. През 2010 г. завършва Висшето училище по икономика със специалност журналистика. През 2010-2019 г. той е кореспондент на „Комерсант“, а през 2019-2020 г. е специален кореспондент на вестник „Ведомости“. Той се е занимавал с отразяване на дейностите на военното и военно-техническото сътрудничество, проблемите на военнопромишления комплекс и космическата индустрия. През май 2019 г. Сафронов беше уволнен. Според колегите му причината е била публикация за евентуална смяна на говорителя на Съвета на федерацията. Генералният директор на медията обаче каза, че е взел това решение поради нарушение на редакционните правила от страна на журналиста. Уволнението на Сафронов и заместник-редактора на отдела за политика на вестника Максим Иванов доведе до скандал, редица водещи журналисти напуснаха изданието.

През юни същата година стана известно, че на „Комерсант“ е съставен административен протокол за разкриване на информация, представляваща държавна или друга защитена от закона тайна. Според медийни съобщения, тя би могла да бъде свързан с една от публикациите на Сафронов за военно-техническото сътрудничество.

През май тази година Сафронов е назначен за съветник на ръководителя на „Роскосмос“ по информационната политика. Той е бил поканен да изгради информационна политика в рамките на „Роскосмос“ и свързаните с него лица, както и да наблюдава редица специални програми.

Редакторите на „Ведомости“ подкрепиха бившия журналист на изданието.

„Определено познаваме Иван като един от най-добрите журналисти в Русия, честен репортер и истински другар. Той е патриот към своята страна“, се казва в призива.

Редакторите на „Комерсант“, РБК, „Новая газета“ и телевизионния канал „Дожд“ също го подкрепиха.

Около 20 души бяха задържани на митинг в подкрепа на Сафронов близо до сградата на ФСБ, повечето от които журналисти. Сред задържаните са петима служители на „Комерсант“ и няколко други журналисти от различни издания и активисти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук