Андон Миталов
Съдия Андон Миталов /снимка: Нова ТВ, кадър/

След като вчера държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че съдията от Специализирания съд Андон Миталов е замесен в сериозна корупция, днес съюзът на съдиите в България /ССБ/ излезе с позиция по случая. Тя гласи, че тъй като за момента няма конкретни данни за дейността на Миталов, а американската страна не е предоставила такива, е необходимо съответните български органи да извършат бърза проверка на твърденията и да обявят без забавяне резултата, независимо дали ще открият нещо или не. ССБ подчертава, че ако съдията е замесен в корупция, той ще си изтърпи последствията, но ако не се намери нещо срещу него, това трябва да се съобщи, за да се възстанови неговата и на българските съдии репутация.

Междувременно Миталов е излязъл в болнични. Това бе съобщено от ръководителката на спецсъда Мариета Райкова, цитирана от „Медиапул“. Тя заяви, че твърденията за  него са тежък удар срещу репутацията на спецсъда.

Вчера Миталов бе потърсен за коментар на изявлението на Помпео, но не бе словоохотлив. Според посланик Херо Мустафа неговият случай е „ясен“, но засега това становище не е подкрепено с данни, подадени към съответните български органи.

Ето и нередактираният текст на позицията на ССБ:

Становище на Управителния съвет на съюза на съдиите в България

На 5.2.2020 г. държавният секретар на САЩ публично оповести името
на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов с твърдение за участието му в „сериозна корупция“. В изявлението се твърди, че „в качеството си на длъжностно лице съдия Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“.

Това изявление е направено от висш държавен служител на друга
държава въз основа на нейното законодателството. От гледна точка на
българското право обаче и доколкото не ни е известно изявлението на
държавния секретар на САЩ да е подкрепено към настоящия момент с
представени пред надлежните органи на съдебната власт в Република
България каквито и да било фактически данни, считаме, че е необходимо извършването на незабавна проверка на публично изнесените твърдения.

Съдия Андон Миталов правораздава в Специализирания наказателен
съд, който е част от съдебната система на Република България. Не ни е
известно срещу него да се води наказателно производство, той не е отстранен от длъжност и към момента се ползва от всички права на магистрат съгласно българското законодателство, включително функционален имунитет при изпълнение на служебните му задължения. Публичното разпространяване на твърдения за извършено от съдия Миталов престъпление оказват негативно въздействие както върху професионалната му репутация, така и върху престижа на съдебната власт. Поради това тези твърдения трябва да бъдат незабавно проверени от компетентните български власти. Ето защо настояваме компетентните за това органи – прокуратурата на Република
България, Съдийската колегия на ВСС и Инспектората на ВСС да
предприемат незабавно необходимите действия за извършване на проверка и публично оповестяване на резултатите от нея. В случай че действително се установи извършването на твърдените действия, съдия Миталов следва да понесе предвидената в закона наказателна и/или дисциплинарна отговорност.

При положение че проверките на прокуратурата и ИВСС не установят
неправомерно поведение на съдията това следва да бъде съобщено на гражданите с оглед възстановяване както на личната репутация и доброто име на конкретно засегнатия съдия Миталов, така и за защита престижа на съдебната власт на Република България, които към момента са накърнени.

В случаи като този бързината и публичността на проверките е от
особено значение, защото само така може да се защити ефективно авторитета и независимостта на правосъдието.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук